Gradbeni delavci so danes začeli pripravljalna dela za rušenje propadajoče Vile Virginia, ki s svojim videzom desetletja kazi središče Portoroža. Gradbena inšpektorica je rušenje vile odredila, ker meni, da je ta nevarna za okolico. »Objekt ali deli objekta se lahko porušijo na javno pot ali sosednje objekte in s tem ogrozijo premoženje, zdravje in življenje ljudi, promet, sosednje objekte oziroma njegovo okolico,« so sporočili z inšpektorata za okolje in prostor ter okoljskega ministrstva. Inšpektorica je rušenje objekta najprej naložila lastniku Damjanu Kozjaku, ki je vilo skupaj z znanim odvetnikom Francijem Matozom kupil lani.

Matoz se je pozneje iz lastništva umaknil, Kozjak pa bi moral po odločbi gradbene inšpektorice nevarno stavbo porušiti v treh mesecih. Ker tega ni storil, je gradbince na teren poslal inšpektorat. »Odstranitev objekta je nujen ukrep v javnem interesu, ki ga ni mogoče odlagati,« so sporočili in pojasnili, da jih je lastnik prosil za enomesečni odlog rušitve, a mu niso ugodili, prav tako izvršitve ne zadrži njegova pritožba. Stroške rušitve bo moral poravnati lastnik, ki pa je prepričan, da gradbena inšpekcija neupravičeno hiti z rušitvijo vile zaradi pritiska javnosti.

Vila Virginia ima pestro zgodovino. Zgradili so jo pred prvo svetovno vojno, po drugi svetovni vojni so bili v njej prostori varnostnoobveščevalne službe, nato je služila kot počitniški dom, nazadnje so v njej prebivali zaposleni v hotelu Palace. Od osemdesetih let naprej, odkar je prazna, so se v njej začeli zbirati brezdomci, večkrat so morali v njej zaradi požarov posredovati gasilci. Nekdanji blišč ji je pred desetletjem želel vrniti lokalni podjetnik, ki pa mu ni uspelo prepričati občine, da bi mu dovolila gradnjo petnadstropnega objekta. Trenutni lastnik želi na njenem mestu zgraditi apartmajski hotel. Njegovo prvo vlogo za gradbeno dovoljenje za hotel, ki z vilo – razen imena – ne bi imel ničesar skupnega, so na upravni enoti zavrnili. Ideja o večnadstropni, v steklo odeti hiši razburja tudi tamkajšnje stanovalce, ki si želijo nižje in okolici primernejše gradnje. Kozjak napoveduje, da bo vložil novo vlogo za gradbeno dovoljenje.

Ne nazadnje je propadajoča vila sredi Portoroža tudi odraz urbanističnega razvoja našega največjega obmorskega letovišča, ki že leta stagnira in je daleč od tega, da bi bilo drugi Cannes. Takšno prihodnost mu namreč napoveduje srbski poslovnež Miodrag Kostić, novi lastnik hotela Kempinski Palace.