Organizator Zavod Big kot novost letošnje izdaje izpostavlja velik poudarek na povezovanju kreativnih industrij z gospodarstvom. Kot so zapisali, sta v ospredju dve hitro rastoči panogi, ki za Slovenijo nedvomno predstavljata velik razvojni potencial - les in turizem.

Nagrado brezčasno slovensko oblikovanje je za ročno izdelan nakit prejela Miša Jelnikar. Njen nakit je vedno vrhunsko izdelan, preprosto izrazen in do te mere oseben, da je na njem očiten oblikovalkin pečat, piše v utemeljitvi.

Nagrado oblikovanje leta 2017 je žirija namenila smučem Ibex 84 Tactix, ki so jih oblikovali pri Gigodesignu (proizvajalec Elan), saj po njenem prepričanju pomenijo inovativen, tehnološko in oblikovalsko dovršen ter uporabniku prijazen izdelek.

Častno priznanje v tej kategoriji je žirija namenila Mobilni gokart progi oblikovalcev Simetrija in naročnika Ensol 360, ki je oblikovana tako, da jo je zloženo mogoče z enim samim kontejnerjem prestaviti na primerno lokacijo, kar je odličen odgovor na zahteve sodobnega časa po mobilnosti. Posebno priznanje pa je šlo podjetju Gorenje za vztrajno uveljavljanje visokokakovostnega oblikovanja na področju bele tehnike.

Nagrado interier leta v kategoriji javni interier je žirija namenila prenovi osrednje avle Banke Slovenije, katere avtorji so študenti iz seminarja Jurija Sadarja na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani ter Sadar + Vuga arhitekti. Kot je zapisala, nova ureditev avle navdušuje na več ravneh.

Nagrado interier leta v kategoriji zasebni interier je namenila projektu Proti soncu - podstrešnemu stanovanju v meščanski hiši biroja Superform. Stanovanje po njenih besedah navdušuje zaradi svojih izčiščenih in jasnih konceptualnih potez. V tej kategoriji je žirija izbrala še finalista - projekt Ko stara garaža postane udoben dom ekipe Celovito.

Podelili so tudi nagrade perspektivni za prepoznavne dosežke mladih talentov, in sicer štiri na področju industrijskega oblikovanja, dve na področju arhitekture ter štiri na področju modnega oblikovanja.

Mesec oblikovanja bo med drugim ponudil še festivala Lesena ikona 2017 s spremljevalnim tehnološko-lesarskim sejmom in Kreativni turizem 2017 s spremljevalnim poslovno-turističnim sejmom. Sklenil se bo 17. novembra.