Znana pa je še tretja vrsta skute, kajžarska ali planšarska. Izdelajo jo iz kislega mleka, zrna večkrat sperejo z vodo in jim na koncu primešajo še smetano. V trgovini jo največkrat najdemo pod angleškim imenom »cottage cheese«. Skuta je tako okusno, vsestransko uporabno, zdravo, lahko in razmeroma poceni živilo, da si zasluži častno mesto v našem vsakodnevnem jedilniku. Pri nas jo pripravljamo različno: ena od najpreprostejših in hkrati najokusnejših različic je denimo skuta po koroško, ko jo obložimo z drobno narezano čebulo ter zabelimo z bučnim oljem in posujemo z mleto sladko papriko. S skuto pripravljamo tudi zavitke in pite, le redko pa jo kombiniramo s testeninami. Ampak eden od tradicionalnih italijanskih receptov za pripravo lazanje, ene najbolj tipičnih italijanskih jedi, zahteva precej skute. Poleg nje pa še paradižnikovo omako in špinačo. In ko to lepo zložimo po plasteh, ki jih ločijo testenine, dobimo zares slastno jed v barvah italijanske zastave.

Lazanja s špinačo, paradižnikom in skuto

12–14 listov za lazanjo, ki ne zahtevajo vnaprejšnjega kuhanja. Za paradižnikovo omako še 7,5 dl paradižnikove kaše ali paradižnika v koščkih, 1 srednje veliko čebulo, 3 stroke česna, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, 1 žlico rjavega sladkorja, morsko sol, sveže zmlet poper v zrnu, zdrobljeni origano, nekaj listov sveže bazilike, če jo imamo pri roki. Za špinačno-skutni nadev še 300 g nepasirane skute ali rikote, 150 g mocarele, 40 g parmezana, 200 g mlade špinače ali blitve, 1 srednje veliko čebulo, 3 stroke česna, 1 jajce, 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja, morsko sol, sveže zmlet poper, muškatni orešček. Za vrhnji nadev še 100 g mocarele, liste sveže bazilike.

Najprej pripravimo paradižnikovo omako: čebulo in česen ločeno drobno sesekljamo in najprej le čebulo stresemo v posodo z oljem, pristavimo in popražimo, da postekleni. Takrat dodamo česen. Ko zadiši, vse skupaj zalijemo s paradižnikovo kašo. Dodamo sladkor, sol, poper, origano in sveže sesekljane liste bazilike. Počasi kuhamo deset minut in pazimo, da se omaka ne zgosti; če je treba, dodamo malo vode ali vina. Računati moramo namreč, da bodo testenine vpile veliko tekočine. Nato pripravimo skutno-čebulni nadev. Čebulo in česen ločeno drobno sesekljamo. Špinačo očistimo, oprhamo s hladno vodo in odcedimo. Čebulo stresemo v posodo z oljem, pristavimo in popražimo, da postekleni. Takrat dodamo česen. Ko zadiši, dodamo špinačo in počakamo približno dve minuti, da upade. Posodo odstavimo, vsebino pa nekoliko ohladimo. Med tem parmezan drobno naribamo v skledo. Dodamo skuto, ohlajeno špinačo, jajce, sol, poper in malo nastrganega muškatnega oreščka. Premešamo. Mocarelo narežemo (če je iz slanice) oziroma naribamo (če je zrela), ločeno za nadev in za po vrhu. Pečico ogrejemo na 220 stopinj Celzija. Na dno pekača nalijemo malo paradižnikove omake. Nanjo položimo nekaj testenih listov, ki jih premažemo z delom skutnega nadeva, na tega pa posujemo malo mocarele. Nato spet paradižnikovo omako, testenine, skutni nadev… Postopek ponavljamo toliko časa, da porabimo vse sestavine (pazimo, da se nam količine izidejo). Na vrhu naj bo testo, na dovolj debelo prelito s paradižnikovo omako. Pekač položimo v ogreto pečico za približno 40 minut. Med pečenjem s vilicami po potrebi ravnamo testo, na katerem nastajajo izbokline. Malo pred koncem pečenja po lazanji posujemo mocarelo za po vrhu. Pečemo samo še toliko, da se sir stali. Lazanjo vzamemo iz pečice in jo pustimo približno deset minut, da testenine vpijejo preostalo omako in se okusi prepletejo. Baziliko natrgamo po lazanji tik pred serviranjem. Postrežemo kot samostojno jed skupaj s sezonsko solato, zraven se prileže vino.