S filmom italijanskega režiserja Luce GuadagninaPokliči me po svojem imenu se bo 8. novembra v Cankarjevem domu začel 28. ljubljanski mednarodni filmski festival, za katerega je tudi letos izbor približno 100 filmov pripravil Simon Popek. Ta je na predstavitvi programa še posebej poudaril letošnjo raznolikost filmov, vsaj kar zadeva geografski izvor. V tekmovalnem sklopu Perspektive, kjer je letos enajst filmov, so namreč zastopani filmi prav z vsega sveta, pa tudi v sklop Panorama je uvrstil kar štiri filme s področja bivše Sovjetske zveze, ki jih v preteklih letih skorajda ni bilo.

V Perspektivah se bosta za nagrado vodomec tako med drugim potegovala nizozemski film Fino se imamo režiserja Daana Bakkerja in kitajski Konec poletja (režija Zhang Dalei), pa zambijski film Nisem čarovnica (Rungano Nyoni) ter slovenska manjšinska koprodukcija Moški ne jočejo režiserja Alena Drljevića. Med tekmovalnimi filmi je letos tudi Rekviem za gospo J., v katerem igra lani na Liffu nagrajena igralka Mirjana Karanović, sicer režiserka in glavna igralka v zmagovalnem filmu Dobra žena.

Tudi trije slovenski filmi

Med festivalskimi sklopi, ki praviloma najbolj zanimajo občinstvo, so Predpremiere, kamor je Popek letos uvrstil tri slovenske filme: Družino Roka Bička, ki je pobrala glavno nagrado na Festivalu slovenskega filma, pa film Slovenija, Avstralija in jutri ves svetMarka Naberšnika ter Ivana Janeza Burgerja, ki je po Popkovem mnenju najboljši slovenski film po osamosvojitvi.

Med predpremierami velja izpostaviti še Obliko vode Guillerma del Tora, pa v Cannesu za najboljšo režijo nagrajeni film Ko izgubiš vse (Xavier Legrand), O telesu in duši (režija Ildiko Enyedi), ki je dobil glavno nagrado na berlinskem festivalu, ter film bratov Coen v režiji Georgea Clooneyja Pokvarjeno predmestje.

Fokus na Franciji

Festivalski sklop Fokus je letos posvečen francoskim kriminalkam, filmskemu fenomenu, ki je zunaj Francije manj viden zaradi estetske vrzeli, v kateri nastaja; francoski kriminalni filmi se namreč po Popkovih besedah ukvarjajo z vsemi temami, s katerimi se sicer ukvarjajo art filmi, a so po eni strani za multiplekse preveč kompleksni, za filmske festivale pa preveč žanrski.

Prav to neopredeljenost bo skušal premostiti letošnji Liffe z dvema sklopoma. V Fokusu bodo predstavljeni novejši filmi, posneti v zadnjih nekaj letih, med katerimi je izpostavil predvsem filma Kača s tisoč urezi (režija Eric Valette) in Od bitke iztrošen (Olivier Panchot), v Retrospektivi pa bodo s klasiki iz tega žanra skušali pokazati, za kako čislan žanr gre, saj so v njem vedno nastopali največji zvezdniki francoskega filma.

Jugoslavija v letu 1967

Po mnenju selektorja je bilo leto 1967, torej pred petdesetimi leti, za jugoslovansko filmsko produkcijo zlato. Kar enajst filmov iz tega leta bodo prikazali v sklopu Posvečeno, med njimi tudi filme Breza (Ante Babaja), Grajski biki Jožeta Pogačnika, Na papirnatih avionih Matjaža Klopčiča in Ko bom mrtev in bel Živojina Pavlovića. Festival se bo 19. novembra sklenil s filmom iz sklopa Kralji in kraljice, in sicer z Zabavo režiserke Sally Potter.