Harveyja Weinsteina so že 8. oktobra odpustili iz filmskega podjetja, ki ga je ustanovil s svojim bratom Bobom in nosi njun priimek, zapustila ga je soproga Georgina Chapman, francoski predsednik Emmanuel Macron pa je vladi naročil, naj sproži postopek za odvzem odlikovanja Legija časti. Newyorška in londonska policija preiskujeta obtožbe o napadih, na preiskavo pa se pripravlja tudi ameriški FBI.

Odločitev ameriške Akademije filmskih umetnosti in znanosti o odvzemu članstva nima primerjave, saj so doslej izključili le tiste, ki so se skušali okoristiti okoli oskarjev.

Člane doslej izključevali zgolj zaradi neplačane članarine

Producentski ceh je doslej člane izključeval le zaradi neplačanih članarin, nikoli pa iz disciplinskih razlogov. Sploh pa ne človeka, ki so mu leta 2013 podelili najvišjo možno nagrado za zgodovinske dosežke v zabavni industriji, s čimer se je Weinstein pridružil Waltu Disneyju, Stevenu Spielbergu in podobnim.

Weinsten je poskrbel za potres, ki je zamajal celotno zabavno industrijo v ZDA in po svetu ter druge. Newyorška državna kongresnica Linda Rosenthal predlaga zakon, da se podjetjem, ki ustrezno ne odgovorijo na spolno nadlegovanje na delovnem mestu, odvzamejo vse davčne ugodnosti. Po družbenih omrežjih pa so se začele kampanje osveščanje, ki se bodo le še širile.

Akcija »jaz tudi«

Igralka Alyssa Milano je v nedeljo sprožila akcijo, naj ženske pod geslom »jaz tudi« prijavljajo svoje izkušnje in kampanja se širi na twitterju in facebooku. Ženske ugotavljajo, da pravzaprav ne poznajo nobene, ki v življenju vsaj enkrat ne bi bila žrtev napada ali nadlegovanja ali kakšnih nesramnih opazk. V Franciji celo pripravljajo zakon o denarnih kaznih za moške, ki na ulicah nadlegujejo ženske z neprimernimi opazkami.

Podobno kampanjo o doživetjih manekenk je na instagramu sprožila Cameron Russell, v prihodnje pa jih bo še več, saj nobeno delovno mesto ni imuno na takšne vrste težav.

Na zdravljenju odvisnosti od spolnosti

V težavah je tudi filmsko podjetje Weinstein, ki je v ponedeljek dobilo investicijo od sklada Colony, ki ga vodi prijatelj in svetovalec predsednika ZDA Donalda Trumpa Thomas Barrack. Poleg tega se dogovarjajo tudi o odkupu podjetja. Barrack je sporočil, da ima podjetje veliko vrednost in potencial za rast, zato z veseljem vlagajo, da mu vrnejo upravičen status ikone neodvisne filmske in televizijske produkcije.

Začelo se je v začetku meseca s člankom v časopisu New York Times, ki mu je Weinstein zagrozil s tožbo. Nekaj dni kasneje je podobna pričevanja o napadih na številne slavne igralke objavila revija New Yorker in Weinstein je začel iskati luknjo, v katero bi se lahko skril. Razmišljal naj bi o begu v Evropo, za zdaj pa naj bi šel na zdravljenje odvisnosti od spolnosti nekam v Arizono ali Nevado.