Ti bodo gotovo pred začetkom zapeli prepoznavno klubsko navijaško pesem britanske glasbene skupine Gerry and the Pacemakers – You'll Never Walk Alone. Poleg najzvestejših angleških privržencev, ki bodo svojemu klubu sledili tudi na Štajersko, bo za rdeče zanesljivo pesti stiskalo tudi veliko Slovencev.

Angleški klub se ponaša s 125 leti zgodovine in uspehov, pa tudi žalostnih dogodkov, s klubom z Anfielda je namreč povezana tudi ena največjih tragedij na stadionih v evropski zgodovini, ko je v gneči na tribunah stadiona Hillsborough leta 1989 umrlo 96 navijačev Liverpoola.

Liverpool še ni osvojil premier lige

Po sporu z mestnim tekmecem Evertonom, rivalstvo v mestu Beatlov je še vedno veliko, so šli Redsi na svoje in leta 1892 je nastal Liverpool. Pravi preporod kluba, ki je po drugi svetovni vojni padel v krizo, se je začel s trenerjem Billom Shanklyjem v petdesetih letih; popolna prenova ekipe in dolgoročno razmišljanje, tudi na področju dela trenerjev, so obrodili sadove.

Sredi šestdesetih je Liverpool prišel na vrh takratne prve lige (first division) in v njej zbral 12 naslovov. Zadnjega v sezoni 1989/90, prav ta lovorika pa je tudi boleča točka navijačev Liverpoola oziroma nekaj, s čimer jih lahko zbadajo tekmeci: odkar so v Angliji ustanovili prestižno premier ligo, namreč klub z Anfielda še ni bil prvak. Trikrat je končal tik pod vrhom, nazadnje v sezoni 2013/14, ko je bil boljši le Manchester City.

Bogata zgodovina evropskih tekmovanj

Skupno ima Liverpool 18 naslovov prvaka Anglije, sedem naslovov pokalnega prvaka (pokal FA), zadnjega iz sezone 2005/06, in 15 lovorik ligaškega pokala (community shield). Rdeči pa so tudi v Evropi zelo uspešni: imajo pet naslovov najboljšega (1976/77, 1977/78, 1980/81, 1983/84, 2004/05), s čimer so tudi najboljši angleški klub po številu evropskih naslovov, pa še tri osvojene pokale Uefa oziroma evropsko ligo (1972/73, 1975/76, 2000/01), trikrat so osvojili tudi superpokal (1977, 2001, 2005).

V še precej svežem spominu je, ne le Liverpoolovim navijačem, ostal predvsem zadnja osvojitev lige prvakov; leta 2005 so pod vodstvom trenerja Rafaela Beniteza poskrbeli za tako imenovani 'čudež v Istanbulu', ko so po prvem polčasu proti Milanu že zaostajali z 0:3, pa potem zmagali po enajstmetrovkah.

Klub se vsako leto spomni dogodkov na stadionu Hillsborough

A z Liverpoolom sta neločljivo povezani tudi dve nogometni tragediji: leta 1985 so njegovi navijači na belgijskem stadionu Heysel povzročili paniko, v gneči je na zrušenih tribunah umrlo 39 navijačev Juventusa, tekmeca v finalu takratnega evropskega pokala prvakov. Drugi črn datum v klubski zgodovini pa je 15. april 1989, ko je pred pokalno tekmo med Liverpoolom in Nottingham Forestom zaradi velike gneče in napačnega ukrepanja policije (to so potrdile šele preiskave v zadnjih letih, potem ko so svojci žrtev zahtevali novo obravnavo primera) na tribunah stadiona Hillsborough življenje izgubilo 96 navijačev Liverpoola. Vsakoletna spominska slovesnost ob žalostni obletnici pa v mestu edinkrat združi tudi sicer zagrizene nasprotnike, navijače Liverpoola in Evertona.

In Liverpool, ki prihaja v Maribor? Lani četrta ekipa premier lige prihaja v Slovenijo z neodločenim izidom 0:0 z derbija proti Manchester Unitedu v soboto. V domačem prvenstvu izbranci Jürgena Kloppa ne blestijo, trenutno so na osmem mestu z že devetimi točkami zaostanka za vodilnim Cityjem.

V Evropi pa tudi (še) niso tam, kjer želijo biti. V prvih dveh tekmah skupine lige prvakov so sicer ostali neporaženi, po drugi strani pa bodo v Ljudskem vrtu lovili šele prvo zmago, saj imajo do danes dva neodločena izida, 2:2 s Sevillo doma in 1:1 v gosteh s Spartakom.