Mariborski mestni svetniki so po hitrem postopku podprli spremembe proračuna za prihodnje leto in s tem zagotovili sredstva za prenovo Ljudskega vrta, ki je v preteklih dneh sprožila vrsto polemik. Župan Andrej Fištravec in sodelavci so namreč želeli v javnosti prikazati, da projekt prenove z nasprotovanjem hitremu postopku spreminjanja proračuna minira del svetnikov, čeprav je ravno županstvo odgovorno za zamude pri projektu, ki nima urejene niti še vse potrebne dokumentacije. Tako je težko verjeti, da bo projekt obnove zahodne tribune kljub zagotovljenim proračunskim sredstvom res uresničen prihodnje leto.

V predvolilnem letu ekipa župana Andreja Fištravca poleg obnove zahodne tribune Ljudskega vrta načrtuje še nekatere nove naložbe, med drugim nakup objekta Probanke za potrebe Mariborske knjižnice. V ta namen se bo mariborska občina dodatno zadolžila, kar si je kljub zakonskim omejitvam letos zagotovila z reprogramiranjem starih posojil.

Izstopa nakup prostorov Probanke

Podrobnosti sprememb je svetnikom na seji razlagala predstavnica urada za finance Mateja Cekič, ki je med drugim povedala, da bo občina večji del dodatnega kredita namenila za nakup stavbe Probanke, ki je zdaj v lasti DUTB, kamor namerava občina preseliti knjižnico. Za omenjeni projekt od države še vedno pričakujejo skoraj 2,7 milijona evrov, ki jih je ministrstvo za kulturo sicer zagotovilo za zdaj že odpisano ureditev knjižnice na Rotovškem trgu.

Med večjimi evropsko sofinanciranimi projekti so še ureditev nabrežja Drave, Vojašniškega trga s Sodnim stolpom, Vinogradniškega muzeja in Mestnega parka, pa tudi prenova Koroške ceste in gradnja povezovalnih ceste v Poslovni coni Tezno. Več denarja bodo namenili še za gradnjo kanalizacije, med prioritetami sta tudi prenova Trga svobode in postavitev odra na Dravi.

Medtem ko so v marca sprejetem proračunu za leto 2018 načrtovali prihodke v višini 95,6 milijona evrov, so te s spremembami zdaj po zaslugi načrtovanih državnih in evropskih virov zvišali na 112,2 milijona evrov. Odhodki bodo višji za več kot 26 milijonov evrov, saj je prvotno sprejeti proračun na tej postavki načrtoval 98 milijonov evrov, zdaj se je vsota dvignila na 124,8 milijona evrov.

Očitki o predvolilnem napihovanju proračuna

Razprava se je po tistem, ko je mestni svet le spremenil svojo odločitev in podprl obravnavo sprememb po skrajšanem postopku, umirila, vendar s številnimi pomisleki opozicijskih svetnikov, ki so opozarjali, da je proračun nerealen in prenapihnjen za potrebe predvolilnega leta.

Ekipi župana Fištravca je sicer uspelo doseči svoje, potem ko jim je o podpori uspelo prepričati SMC in s tem umiriti zadnje dni dodobra razgrete razmere. V četrtek so namreč po burni razpravi sejo prekinili zaradi nesklepčnosti, kar je največ hude krvi povzročilo med ljubitelji nogometa, ki že dolgo zahtevajo dokončanje prenove stadiona Ljudski vrt.

Medtem ko je vodstvo občine želelo spremembe proračuna spraviti skozi po skrajšanem postopku, so mestni svetniki večinsko zahtevali daljši, dvostopenjski postopek. Prepričani so namreč, da je želel Fištravec z izpostavljanjem Ljudskega vrta zakriti druge po njihovem mnenju sporne spremembe proračuna.

Nekateri člani navijaške skupine Viole so po četrtkovi seji pozvali celo k protestom pred mestno občino v času današnje seje, a je vodstvo Viol nato sporočilo, da se ograjuje od napovedanega shoda pred občino. Enako so ravnali tudi v nogometnem klubu Maribor, pred sejo tako na cesti pred mestno hišo ni bilo protestnikov.