Dolgo je veljalo, da so psi živali, ki jih je težko uspešno klonirati. Doslej je to počela Južna Koreja, zdaj pa se ji je pridružila tudi Kitajska, ki je kloniranje nekoliko nadgradila. Kitajci so namreč razvili tehnologijo, pri kateri med kloniranjem spreminjajo genski zapis, cilj pa je razvoj superpsov. Superpsi bodo imeli boljši vonj in bodo hitreje tekli, ustvarjali pa naj bi jih za pomoč policistom po svetu. Za kloniranje so Kitajci izbrali pasmo psov beagle, ki spada v skupino goničev in krvosledcev ter ima že v izhodišču dober vonj in sposobnosti za tek. Prvi uspešno kloniran beagle na Kitajskem je bil pes po imenu Long Long, ima pa dvakrat več mišične mase od običajnega psa te pasme, do česar so kitajski znanstveniki prišli tako, da so izbrisali gen miostatin. Ekipa 28 znanstvenikov z Inštituta za biologijo in zdravje Guangzhou je posegla v genski zapis 65 embriov, od katerih se je skotilo 27 mladičev, le eden, Long Long, pa je bil brez omenjenega gena, kar pomeni, da je bil tudi edini z bistveno večjo mišično maso od drugih.

Lai Liangxue, raziskovalec na Inštitutu za biologijo in zdravje Guangzhou, je za časopis Science and Technology dejal, da gre za prelomni uspeh, ki je Kitajsko poleg Južne Koreje uvrstil med edini dve državi na svetu, ki sta samostojno razvili takšno tehnologijo za kloniranje psov. Poudaril je, da bodo superpsi najbolj prav prišli policistom na lovu na kriminalce.

Neetično in nenaravno

Odzivi na eksperimentiranje Kitajcev niso samo pozitivni. Največ kritikov se je oglasilo, ko so raziskovalci za članek v reviji Journal of Molecular Cell Biology izjavili, da nameravajo v prihodnosti ustvariti tudi pse s takšnimi genskimi mutacijami, ki bodo posnemale nekatere človeške bolezni, na primer parkinsonovo bolezen. Psi so živali, ki so po metabolizmu ter fizioloških in anatomskih lastnostih dokaj podobne ljudem, zato bi lahko pomagali v nekaterih biomedicinskih raziskavah, s tem pa tudi pri odkrivanju zdravil za nekatere bolezni.

Poleg tega, da je kloniranje po mnenju večine neetično in da pse znanstveniki zapirajo v kletke ter se igrajo z njihovim življenjem in geni, niso neutemeljene niti skrbi, da se bo kloniranje v prihodnosti uporabljalo za to, da bodo ustregli željam lastnikov, kakšnega hišnega ljubljenca natančno si želijo, to pa bi lahko pripeljalo tudi do tega, da bi znanstveniki ustvarili popolnoma nove, nenaravne pasme psov, ki bodo nerazumno majhne oziroma velike ali pa pametnejše. Lai Liangxue in drugi člani njegove ekipe pravijo, da se to ne bo zgodilo.