Preverite naslednjih devet napak, ki jih običajno naredimo pri urejanju majhnih prostorov, ter rešitve in nasvete, ki vam bodo v pomoč, da se jim izognete.

Napaka številka 1: opremljanje brez načrta

Opremljanje majhnega doma brez načrtovanja je prva velika napaka. Vredno je narisati tloris prostora ali stanovanja in preveriti postavitev pohištva. To lahko naredite tudi s katerim od računalniških programov, ki jih najdete na spletu. Pohištvo, ki ga že imate, morda ni primerno za zelo majhne prostore. Če nameravate kupiti novega, vsekakor razmislite o manjših dimenzijah in večnamenskih kosih. Poigrajte se z idejami in si zapomnite, da je lahko prvi instinkt, kam boste kateri kos pohištva postavili, napačen. Najboljša rešitev je skrbno načrtovanje.

Napaka številka 2: osredotočite se zgolj na tloris

Ko je kvadratura skromna, je zelo pomembno razmišljati o skupni prostornini prostora. To pomeni, da pogledate tudi navzgor in razmislite, kako povečati občutek prostora v višino. Če živite v podstrešnem stanovanju, lahko morebiti povišate oziroma odprete strop, kar prostor navidezno odpre, da zadiha. Druga možnost je vgradnja strešnega okna ali drsnih vrat, ki v prostor prineseta več svetlobe in občutje večjega prostora.

Napaka številka 3: pohištvo napačnih dimenzij

Ko je prostor omejen, je pomembno, da je pohištvo prave velikosti. To pa ne pomeni, da morate imeti samo majhne kose. Kompaktno pohištvo pogosto še poudari majhne dimenzije prostora, medtem ko lahko veliko deluje vabljivo in presenetljivo. Velika oblazinjena zofa v majhni dnevni sobi je na primer videti nadvse udobna, če pa bi namesto nje postavili samo majhen sedež, bi bil slednji videti izgubljen. Upoštevajte tudi obliko pohištva. Okroglo mizo je denimo lažje umestiti v tesno jedilnico, toda dolgo in ozko mizo v ozkem prostoru lahko, ko je ne uporabljamo, potisnemo ob steno, kjer nam ni v napoto.

Napaka številka 4: ne izkoristite shranjevalnega prostora

Prostor za shranjevanje je bistven v vseh domovih, v majhnih pa je še posebej pomembno, kako ga urediti, da ne bo vplival na splošno funkcionalnost. Ker za klasične velike omare ni dovolj prostora, izkoristite ves prostor do stropa z omaricami. Prostor za shranjevanje najdete tudi pod posteljo, za vrati ali nad njimi. Uporabite ustvarjalne rešitve, kot so kljuke za obešanje, police, obešalniki itd.

Napaka številka 5: preveč razkosan prostor

Izognite se prevelikemu vizualnemu razkosanju, saj je občutek utesnjenosti ob taki ureditvi še večji kot sicer. Previdno uporabite delilnike prostorov, različne talne obloge in stenske barve ter preproge; prostori v majhnem stanovanju naj imajo skupno rdečo nit. Boljše je, če jih povezujeta enak barvni odtenek ali talna obloga, saj prostor odpreta in ponujata občutek pretočnosti.

Napaka številka 6: pomanjkanje ogledal

V tesnih prostorih so ogledala naši prijatelji, zato jih vsekakor vključite vanje, saj lahko resnično povečajo občutek prostora in odsevajo svetlobo. Na steno obesite uokvirjeno ogledalo ali posamezne odsevne panele, ki jih denimo prodaja Ikea. Če želite uporabiti ogledala, a vendarle nočete, da bi se vsakokrat soočili s svojim odsevom v njih, jih obesite na zgornjo tretjino zidu.

Napaka številka 7: izogibate se drznim barvam

Svetle barve so seveda odlične, ko želimo odpreti prostor in ga narediti navidezno večjega, kot sicer je. Toda to še ne pomeni, da se morate popolnoma izogniti drznejšim barvnim odtenkom. Prepleskajte posamezne stene ali vse, če vam je tako ljubše, v živahnem tonu, ali pa v stanovanje postavite barvite kose pohištva. To je odličen način, da prostoru vdihnete osebnost brez dodajanja dekoracije, ki ga samo zasiči.

Napaka številka 8: preveč stvari

Morda ste po srcu zbiratelj navlake, toda ko gre za življenje v kompaktnem domu, je nujno, da brzdate svoj instinkt po kopičenju stvari. Najsi gre za zbiranje umetniških del, časopisov in revij ali zgolj oblačil – to v majhnem domu pač ni mogoče. Znebite se vseh odvečnih stvari in preverite, kako mnogo bolj zračno in odprto deluje majhno domovanje.

Napaka številka 9: igranje po pravilih

O življenju v majhnih prostorih krožijo različne teorije in pravila – od tega, da je obvezno večnamensko pohištvo, kot je klop s shranjevalnim prostorom, do nevtralne barvne sheme. Dejstvo je, da je vsak dom individualen, in tisto, kar deluje v enem, v drugem morda ne. Zato ne igrajte po pravilih in jih, če vam niso všeč, ignorirajte ali jih spremenite tako, da bo vam prav.

Vir: www.houzz.com