V četrtek se bo odvil zadnji regijski izbor najboljših najhitreje rastočih gazel od skupno šestih. Na prireditvi v Šolskem centru Nova Gorica bodo namreč razglasili 17. gazelo primorsko-notranjske regije. Lani je bil za regijsko gazelo prepoznan pivški ORO MET, ki je bil leto prej celo bronasta gazela. Kdo bo torej naslednik gazele, ki je minulo leto prešla v lastništvo SIJ – Slovenske industrije jekla, ki je sama sicer dobro desetletje v ruski lasti?

Največ v Kopru, Novi Gorici in Sežani

Eno od izhodišč izbora podjetij, ki kandidirajo za trojico nominiranih podjetij za gazelo regije, je seznam 100 najhitreje rastočih podjetij po indeksu rasti prodaje med letoma 2011 in 2016. Na njem je 19 podjetij, ki ima sedež v Kopru, po 12 jih ima svoje uprave v Novi Gorici in Sežani. Sledita Ajdovščina z osmimi in Postojna s šestimi.

Podjetja s seznama 100 v regiji so v omenjeni petletki odprla 1094 novih delovnih mest, kar predstavlja 75-odstotno rast, medtem ko jih je ostalo regijsko gospodarstvo izgubilo skoraj 600. Prodajo so dvignili za 201 odstotek, dodano vrednost pa za 174 odstotkov.

Prvi med 100 najhitreje rastočimi so igralničarji

Na seznamu 100 najhitreje rastočih je sicer v primerjavi z lanskim letom kar nekaj sprememb. Na prvo mesto se je zavihtel šempetrski Spintec, ki deluje na področju igralništva, tako kot lani je drugi Alpen, sledijo Šampionka, TPV logistika in ABC. Na seznamu tokrat najdemo le malo v preteklosti prepoznanih gazel. To pa so Mahle Letrika, Imas in ORO 3 CNC.

Primorsko-notranjska regija je po prejetih najvišjih priznanjih precej podobna dravsko-pomurski regiji. Podjetja so od leta 2001 odnesla štiri bronaste gazele, dve srebrni gazeli in eno zlato. Za zlato gazelo je bilo leta 2008 prepoznano podjetje Instrumentation Technologies.

Se je pa na podjetniški poti nemalo prepoznanim regijskim gazelam pošteno zataknilo. Cicipet se je po globoki krizi le začel pobirati, Fluid iz Batuj je šel v stečaj 2010, leta 2015 so iz registra gospodarskih družb izbrisali mirenski Lesimpex, februarja lani pa je šel v stečaj SEC.