Olimpija in Maribor sta uvodno tretjino državnega prvenstva sklenila v šampionskem slogu. Edina kandidata za naslov prvaka sploh še nista izgubila, kar napoveduje srdito tekmo za državno zvezdico. V dvanajstem krogu sta na zahtevnih gostovanjih zaostajala in zrežirala zasuk za nove tri točke. Maribor je že v petek slavil v Velenju (1:2), Olimpija pa je z enakim izidom ugnala Aluminij.

Ilić čutil zmagoviti gol Olimpije

Ljubljanski trener Igor Bišćan je opozarjal, da njegovi ekipi ne bo enostavno v Kidričevem. Alen Krajnc je že po petih minutah z evrogolom s kakšnih tridesetih metrov popeljal Aluminij v vodstvo, a so gostje hitro vrnili udarec prek Nathana Oduwe. »To je bila žilava in čvrsta tekma, gledalci niso ravno uživali v lepotici kroga. Ko smo prejeli zadetek, smo prevzeli pobudo. Zelo smo zadovoljni z osvojeno zmago,« je komentiral Igor Bišćan. Olimpijo je petnajst minut pred koncem rešil Andrej Vombergar, ki je visoko skočil po predložku Boatenga in žogo poslal pod prečko. Statistični podatki so bili močno na strani Olimpije, za katero je priložnost med vratnicama znova dobil Aljaž Ivačič. »Za prikazano igro in odnos na igrišču smo morali biti nagrajeni. Verjeli smo, da bomo zabili zmagoviti gol,« je razložil ljubljanski kapetan Branko Ilić, medtem ko je domači trener Slobodan Grubor pristavil, da »velike ekipe kaznujejo vsako napako«.

Dvoboj najstarejših slovenskih rivalov med Gorico in Celjem je postregel z več prekinitvami serij: Goričani so spet premagali Celjene po osmih tekmah remijev, na novo domačo zmago so čakali vse od aprila leta 2014, celjski trener Dušan Kosić pa je prekinil niz štirih zaporednih remijev, a je namesto prve zmage na novem delovnem mestu doživel prvi poraz. »Nismo bili konkretni, pogrešam željo po zadetku in več energije. Za nekaj več bomo morali popraviti odnos in realizirati priložnosti,« je poudaril po tekmi in v sproščenem vzdušju »okaral« goriškega kolego Mirana Srebrniča, da ima celotno trenersko kariero največ »težav« prav z njim. Slednji se je zavedal pomembnosti zmage, saj je bila na hudih preizkušnjah: »Želim si, da ne bi tako hitro izgubljali pridobljenih žog. Smo pa uspešno povezali obrambno linijo, čeprav še vedno ni kompletna. Kakorkoli: pomembna zmaga, vrhunski rezultat.«

Tekma bi se seveda lahko zavrtela v drugo smer, če bi bili Celjani bolj konkretni v trenutkih uvodne premoči, nazadnje pa so Goričani povedli iz prvega pravega napada, ko je Rifet Kapić po dolgi podaji žogo mojstrsko dvignil čez vratarja Jurharja. Ključni trenutek za šesto letošnjo goriško zmago pa je bil nazadnje v 66. minuti s protinapadom, ki ga je zaključil Nwabueze. Da pa z 2:0 tekma vendarle ni bila povsem končana, je v 76. minuti poskrbel Džinič, ki je znižal na 2:1 in končnica je bila zato zelo napeta. Goriško zmago je rešil vratar Sorčan, ki je z atraktivno parado zaustavil rezervista Križana, mirnejšo končnico pa zapravil Žigon, ki je streljal v naročje celjskega vratarja.

Domžale razigrane v napadu

Najvišjo zmago kroga so dosegle Domžale, ki so se pobrale po seriji neuspehov. Novincu Ankaranu so nasule šest zadetkov in s 26 doseženimi goli postale najučinkovitejša ekipa lige. Stik z vrhom so Domžale izgubile že med poletjem, saj za vodilno Olimpijo zaostajajo že za štirinajst točk. Uvodno zmago po vrnitvi med prvoligaše pa je zapisal Triglav, ki je s 3:1 ugnal Krško. »Naposled nam je uspelo, potem ko smo bili boljši od prve do zadnje minute. Moštvo je pokazalo pravi značaj,« je komentiral pomočnik kranjskega trenerja Gregor Bergant.