– Upor proti okupatorju (NOB) je za nas zelo pomemben in nanj smo lahko upravičeno ponosni. Brez njega zdaj (tudi) ne bi imeli svoje države.

– Fašizem in nacizem sta že v svoji zasnovi zločinska, komunizem in krščanstvo pa toliko, kot so ju zlorabljali ljudje.

– Domobranstva in kolaboracije se ne da rehabilitirati.

– Lahko razumemo motive, zakaj se je kdo odločil za tako pot, ne moremo pa jih sprejeti in odobravati.

– Nič ni črno-belo; vsi domobranci niso zločinci, tako kot vsi »revolucionarji« niso nedolžni.

– Tudi motive za povojne poboje si lahko razložimo, kljub temu poboji še vedno ostajajo zločinska dejanja.

– Cerkev bi morala sprejeti svojo odgovornost.

– Vsak mrtev ima pravico do groba in (če je le možno) do svojega imena na njem.

– Že 8. julija 1990 je bila v Rogu spravna slovesnost, a to, kar se dogaja zdaj, ni niti sprava niti pieteta, je poglabljanje razklanosti, oživljanje sovražnosti, borba na srečo (še?) na besedni ravni.

– Za to so odgovorni politiki, razne organizacije in vsi, ki se v to vključujejo zaradi lastnih interesov.

Kaj lahko storimo? Dobro bi bilo nehati razpravljati o preteklosti in politikom onemogočiti, da z njo manipulirajo. Odločno bi se moral oglasiti predsednik države. Vse sile bi morali usmeriti v prihodnost in sprejeti skupne načrte. Če imamo res radi svojo državo in ljudi, bi sodelovali (moja idealizirana predstava?). Ob tem bi v miru, kot sem že napisala, brez pompa pokopali mrtve. Verjamem, da med nami v resnici, vsaj po vojni rojenimi, ni takih nasprotij, kot se zdi.

Pa še nekaj o skupnem spomeniku na Karlovici. Predsednik države deli priznanja, odlikovanja raznim zaslužnim Slovencem. Po njih se imenujejo ulice, kasarne, letališče. Pahor poimenuje celo sobe v predsedniški rezidenci. Po drugi strani pa brez pomisleka pod »okriljem« plemenitosti jemlje čast partizanom, ki so padli v borbi z okupatorjem. Si ne zaslužijo priznanja (gotovo niso mogli sodelovati v povojni moriji)? Je treba vse zreducirati na bratomorno vojno za spomin in opomin? Se vam zdi, »lubi Slovenci«, to prav? Je dvolično? Sprava na račun potvarjanja zgodovine? Če so vsi mrtvi enaki, zakaj se potem nekaterih s častmi spominjamo?

Polona Jamnik, Bled