A ljudje še vedno nasedajo promocijskim akcijam, ki primarno krožijo po facebooku in za nagrado obljubljajo brezplačni iphone ali pa nam nekoliko bolj simpatično, brezplačne vinjete.

Nedavno je v javnost prišla informacija, da bodo vinjete za leto 2018 imele modro barvo in da se njihova prodaja začne s prvim decembrom. Ni minilo nekaj dni, ko so na facebooku že zakrožile objave in nagradne igre, da določeni akterji v zameno za spletne všečke in promocijo obljubljajo brezplačne vinjete.

V zadevo se je moral vmešati celo Dars, da je v uradni izjavi zanikal vsakršno vpletenost podjetja v omenjene spletne igre, ki jo je organizirala stran Vinjeta zastonj. Objavo je pred izbrisom delilo več kot 12.000 ljudi in požela je slabih 6000 všečkov.

Kot navajajo na spletnem portalu Varni na internetu, tovrstni facebook profil na koncu nagradne igre pogosto celo izžreba nagrajenca, ki je po vsej verjetnosti lažen. Še slabše pa je, če organizatorji kontaktirajo dejanskega sodelujočega in ga prosijo, da nagrado prejme, če predhodno pošlje SMS-sporočilo na številko 6888 z vsebino PSC kupim 50. S tem dejanjem naivni uporabnik administratorjem facebook strani pravzaprav podari 50 evrov.

Na spletu se najpogosteje pojavljajo še prevare, ki pozivajo k prenosu gumba za »Ni mi všeč«, pozivajo k ogledu šokantnega posnetka, ponujajo poceni očala Ray Ban, ugice itd., obljubljajo, da boste izvedeli, kdo je vaš skriti oboževalec, ali pa pobirajo denarne zneske za športne stave.

Portal Varni na internetu opozarja, da lažne nagradne igre lahko hitro prepoznate po tem, da obljubljajo velike nagrade v zameno za nič. Če ne najdete dejanskega organizatorja igre, pogojev sodelovanja in kopice drugih pogojev, je igra lažna. Če na kratko povzamemo bistvo: redko se zgodi, da vam bo nekdo nekaj podaril povsem brezplačno, posebno prek facebooka. Sploh pa ne iphona.