Trumpov je v petkovem govoru, v katerem je poudaril "agresivno novo strategijo" glede Irana, po Zarifovih besedah kršil tri člene jedrskega sporazuma. Kot je zunanji minister po poročanju francoske tiskovne agencije AFP v soboto dejal za eno od iranskih televizij, sporazum namreč med drugim vključuje pogoj, da se bodo ZDA vzdržale vnovične uvedbe oziroma uveljavitve sankcij, povezanih z iranskim jedrskim programom.

"Na visoko zunanjepolitično predstavnico EU Federico Mogherini sem že naslovil devet pisem s seznamom primerov, v katerih ZDA ni uspelo upoštevati oziroma so preložili svoje zaveze iz sporazuma," je dejal Zarif.

Mogherinijeva je sodelovala pri pogajanjih o sporazumu, Zarif pa je napovedal, da bo nanjo naslovil novo pismo, ki se bo nanašalo na Trumpov petkov govor. V njem je ameriški predsednik med drugim napovedal razveljavitev sporazuma, če kongres ne bo uvedel novih ostrih sankcij proti iranskemu jedrskemu programu in njegovim "destabilizacijskim dejavnostim" na Bližnjem vzhodu. Sporočil je, da ne bo potrdil iranskega spoštovanja jedrskega sporazuma, vendar pa ZDA iz tega sporazuma ni umaknil.

Če sporazum propade, bo Iran znova zagnal proizvodnjo obogatenega urana

Zarif je tudi poudaril, da je Iran del regije, "v katero se je steklo za več sto milijard dolarjev smrtonosnega ameriškega orožja, kar jo je spremenilo v skladišče smodnika". Tako mora država po njegovih besedah imeti pravico do samoobrambe.

Prvi mož iranske Organizacije za jedrsko energijo Ali Akbar Salehi pa je za državno televizijo danes dejal, da Iran v primeru propada sporazuma ne bo več upošteval dodatnega protokola k pogodbi o neširjenju jedrskega orožja.

Ta protokol inšpektorjem Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) dovoljuje nenapovedane preglede. Iran se je strinjal z njegovo implementacijo v sklopu sporazuma, ni pa ga vključil v svojo zakonodajo. Po Salehijevih besedah brez jedrskega sporazuma dodatni protokol nima smisla.

Ponovil je tudi, da lahko Iran zelo hitro znova začne proizvajati visoko obogaten uran, v kolikor bi ZDA vnovič uvedle sankcije proti državi.

Velika Britanija in Nemčija zavezani sporazumu

Svojo zavezanost sporazumu pa sta danes znova potrdili prav tako podpisnici sporazuma Velika Britanija in Nemčija. Mednarodno skupnost sta pozvali, naj s skupnimi močmi najde rešitev za nastale napetosti.

Sporazum, ki ga je Teheran podpisal s stalnimi članicami Varnostnega sveta ZN in Nemčijo leta 2015, tudi po Trumpovem govoru za nekaj mesecev ostaja v veljavi, njegovo preživetje pa bo odvisno od ameriškega kongresa. Ta se mora tako v naslednjih 60 dneh odločiti, ali spet uvede sankcije, ki so bile po sporazumu odpravljene, ali ne stori ničesar, ali pa se loti izdelave novega zakona o Iranu. Sporazum so ZDA potrdile s kongresnim zakonom, ki je predsedniku naročal, da vsakih 90 dni poroča, ali Iran dogovor spoštuje.