Akademija filmskih umetnosti in znanosti je sporočila, da je njen 54-članski odbor na nujni seji to odločil z veliko več glasov od potrebne dvotretjinske večine, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Člani odbora so med drugim znani igralci Tom Hanks, Whoopi Goldberg in Laura Dern.

Weinsteinovi filmi so prejeli več kot 300 nominacij za oskarje in jih prejeli 81.

V izjavi je filmska akademija sporočila, da ga je odbor iz akademije izključil ne samo zato, "da bi se ločili od nekoga, ki si ne zasluži spoštovanja svojih kolegov, ampak tudi, da bi poslali sporočilo, da je obdobje namernega ignoriranja in sramotne sokrivde pri spolnem plenilstvu in nadlegovanju na delovnem mestu v naši industriji konec".

Gre za zelo zaskrbljujoč problem, za katerega ni mesta v naši družbi, so še poudarili.

Posilstva ga je obtožila že peta žrtev

Odbor se je na nujni seji sestal, potem ko je po objavi člankov v New York Timesu 5. oktobra več kot 20 žensk Weinsteina obtožilo spolnih napadov in nadlegovanja, med njimi Mira Sorvino, Rosanna Arquette, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie in Lea Seydoux. Nekatere obtožbe segajo tudi več desetletij nazaj.

Londonski Sunday Times je medtem danes poročal, da ga je posilstva obtožila že peta žrtev. Britanska igralka Lysette Anthony je za časnik povedala, da je 65-letnega padlega filmskega producenta prijavila britanski policiji minuli teden. Sedaj 54-letna igralka, ki je med drugim igrala v filmu Woodyja Allena iz leta 1992 Možje in žene, je za časnik povedala, da jo je Weinstein spolno napadel v 80-ih letih prejšnjega stoletja.

Weinstein, ki so ga zaradi obtožb o spolnih napadih odpustili tudi iz filmskega podjetja, ki ga je ustanovil in nosi njegovo ime - The Weinstein Company, se od srede ni pojavil v javnosti.

Ameriški portal TMZ je poročal, da naj bi se zaradi odvisnosti od spolnosti zdravil v Arizoni, verjetno v centru Meadows blizu Phoenixa, kjer sta se od odvisnosti zdravila tudi igralec golfa Tiger Woods in manekenka Kate Moss.

Brat vedel, da vara ženo

Weinsteinov brat in poslovni partner Bob je za Hollywood Reporter v soboto v čustvenem intervjuju dejal, da je vedel, da njegov brat vara ženo - ki ga je medtem že zapustila - da pa se ni zavedal obsega njegovega "bolnega in izprijenega" obnašanja. Kot je dejal, je šlo večinoma za afere za eno noč, saj ni nikoli imel ljubice.

Kot navaja Hollywood Reporter, je akademija v svoji zgodovini izključila le enega člana - igralca Carminea Caridija, ker je sosedu, ki je bil pirat, dal video kasete 60 filmov, ki jih je akademija obravnavala za oskarje.

Spolnih napadov ali/in nadlegovanja so bili sicer obtoženi tudi drugi vidni člani akademije, kot so komik Bill Cosby, režiser Roman Polanski ter igralec in režiser Mel Gibson, a jih akademija ni izključila iz svojih vrst.