"Če dovolimo Kataloniji - čeprav to ni naša stvar -, da se odcepi od Španije, bodo drugi naredili isto. In tega si ne želim," je Juncker dejal v govoru študentom v Luksemburgu. "Ne želim si Evropske unije, ki bi bila v 15 letih sestavljena iz 98 držav. Že z 28 je relativno težko, nič lažje s 27, a z 98 se to zdi nemogoče," je dodal.

Izrazil je zaskrbljenost zaradi vse močnejšega trenda separatizma po Evropi - grožnje, ki se je je EU za las otresla leta 2014, ko je Škotska na referendumu glasovala proti neodvisnosti.

Bruselj vztraja, da je spor glede izvedbe referenduma o neodvisnosti v španski avtonomni pokrajini Katalonija notranja zadeva Španije. Pri tem je jasno podprl stališče Madrida, da je tovrstno glasovanje nezakonito, obenem pa pozval k dialogu.

Juncker: Juncker ne bo posredoval

Kot je dodal Juncker, EU ne more sama od sebe posredovati med stranema, k čemur je pozval predsednik katalonske regionalne vlade Carles Puigdemont, Madrid pa je to zavrnil. "Z vseh koncev sveta prejemamo resne pozive: 'Juncker mora posredovati'. Ne bo," je dejal in izpostavil, da mediacijo želi ena stran, druga pa ne.

Na glasovanju 1. oktobra je po navedbah katalonske vlade 90 odstotkov ljudi podprlo neodvisnost. Udeležba je bila 43-odstotna. Puigdemont je v nagovoru parlamenta minuli torek poudaril, da so s tem dobili jasen mandat za razglasitev neodvisnosti, a je obenem njeno uveljavitev preložil, da bi najprej iskali rešitev v dialogu z Madridom.

Španski premier Mariano Rajoy je v sredo od Puigdemonta zahteval, da mu do ponedeljka odgovori, ali je v torek formalno razglasil samostojnost Katalonije ali ne. Najkasneje do naslednjega četrtka pa bi morala katalonska vlada prekiniti vse postopke za odcepitev in se vrniti v okvire pravnega reda, kot ga določa španska ustava.

Če Puigdemont tega ne bo storil, bo Madrid uporabil 155. člen ustave, ki omogoča suspendiranje avtonomije pokrajine.