Po reprezentančnem premoru se s tekmami dvanajstega kroga nadaljuje prvoligaški nogomet. Maribor je že sinoči gostoval v Velenju, druge tekme pa bodo že danes, saj bodo prihodnji teden tudi prvi dvoboji četrtfinala pokala. Vodilna Olimpija bo gostovala v Kidričevem, Domžale bodo pot iz krize lovile proti Ankaranu.

Medtem se je začel postopek Kopra proti Nogometni zvezi Slovenije pred mednarodnim športnim razsodiščem v Lozani. Na Obali pričakujejo ugodno razsodbo, saj so uspešno sklenili postopek poenostavljene prisilne poravnave. Dolgove so poplačali, del upnikov pa jih je celo odpisal. Koper bi se med prvoligaše vrnil že prihodnjo sezono, čeprav je bil nedavno pahnjen v četrto ligo.

Ena velika napaka, dva lepa zadetka in spet preobrat v drugem polčasu. Tako, na svoj zdaj že značilen način je Maribor prišel do zmage v Velenju. V prvem polčasu anemično ni zmogel niti enega strela v okvir proti zagnanemu Rudarju, ki je krenil na krilih treh zaporednih zmag v gosteh, povrhu pa je Handanović storil veliko, ne pa tudi usodno napako. Usodna sta bila namreč strela Mešanovića in Boharja.

Tako zelo si je Mary želel zabiti, da je najprej udaril po reklamnih panojih. Ko bi le bil dobil eno uporabno žogo. In jo naposled tudi je, vztrajnost se mu je izplačala, Handanović je odletel v prazno in žogo je Mary pospravil v prazen gol. Rudar je imel možnosti za drugi zadetek le še v prvem polčasu.

Mariboru se eksperiment z Einbromom, Mešanovićem in Zahovićem v prvi postavi najprej ni posrečil. A je v nadaljevanju Mešanović z evrogolom, prvim strelom v okvir, rešil Maribor najprej prvega poraza, nato pa so Milaničeve menjave (zlasti Vršič) ob zapravljenih priložnostih Zahovića zalegle in Bohar je s plasiranim strelom priboril zmago v derbiju 12. kroga.

TRIGLAV – KRŠKO danes ob 13. uri, sodnik: Obrenović

»Fantje se morajo zavedati svojega položaja. Na igrišču igrajo zgolj nogometaši, ne pa javnost, navijači, trener ali drugi. Izgovorov ni več, doma točk ne smemo več podarjati, v isti sapi pa moram vse igralce iskreno pohvaliti za pristop in garanje med reprezentančnim premorom. Vzdušje je fantastično in imamo vse pogoje za prvo zmago,« so udarne misli trenerja in športnega direktorja v eni osebi Siniše Brkića.

Potem ko je vodstvo kluba odpustilo Tončija Žlogarja, je zadnjeuvrščena ekipa prve lige osvojila veliko točko v Ljudskem vrtu, še vedno pa čaka na premierno zmago po vrnitvi med prvoligaše. Vezist Alen Krcić pravi, da je Brkić zamenjal igralni sistem, nogometaše pa je prerazporedil na nove položaje: »To je morda razlog, da nam na trenutke zmanjka nekaj poguma za hitrejše protinapade.« Samozavest v kranjskem moštvu je dvignila tudi zmaga na prijateljski tekmi proti Borcu iz Banjaluke.

Krško ima v prvi ligi najboljšega strelca (Miljan Škrbić) in podajalca (Tonči Mujan). Ker ciljajo v zgornjo polovico lestvice, so pomembne predvsem zmage proti slabšim prvoligašem. Med reprezentančnim premorom so v Posavju zamenjali vodstvo kluba. Dosedanjega predsednika Boštjana Blažinčiča je zamenjal Zoran Omerzu, ki je pred tem sedel v upravi kluba. Nekdaj je bil tudi nogometaš.

Verjetni postavi – Triglav: Džafić, Križaj, Bojić, Zec, Šmit, Robnik, Krcić, Tijanić, Bukara, Podlogar, Poplatnik, Krško: Zalokar, Šturm, Gorenc, Krajcer, Jakolič, Mujan, Balić, Jovanović, Jurina, Škrbić, Mandić.

GORICA – CELJE danes ob 15. uri, sodnik: Perić

Gorica je eden od klubov, ki so bili v prejšnjem tednu brez reprezentantov, za nameček je trener Srebrnič na treningih pogrešal tudi poškodovane igralce. Priprave na tekmo z rivalom Celjem so bile okrnjene predvsem zaradi tega, ker so odsotni trije pomembni možje obrambe, za nameček bo ob Celcerju, Joganu in Gregoriču tekmo s Celjem moral izpustiti tudi kaznovani Škarabot. Ne najbolj spodbuden podatek tudi ob dejstvu, da je moštvo na zadnjih treh tekmah prejelo šest zadetkov, doseglo pa le dva. Zadnjega je v prejšnjem krogu Olimpiji zabil novinec Nwabueze, kar je bil njegov prvenec v goriškem dresu. »S tem, kar sem pokazal do zdaj, sem lahko zadovoljen, vendar pa je prostora za napredek še ogromno,« je poudaril 24-letni Američan nigerijskih korenin, ki je za Gorico odigral šele dve tekmi.

Miran Srebrnič gre torej v prvo oktobrsko tekmo brez prvih treh kapetanov, njegov celjski kolega Dušan Kosić pa brez prvega, Jureta Travnerja, ki ima štiri rumene kartone. Prvenstveni premor so v Celju, kot poudarja mladi reprezentant Amadej Brecl, izkoristili tudi za težje treninge: »Da malce dvignemo pripravljenost. Komaj čakamo na gostovanje v Novi Gorici.« Aprila so iz Športnega parka odnesli točko, uvodno tekmo te sezone pa na domači zelenici dobili z 1:0. Naš namig: 0.

Verjetni postavi – Gorica: Sorčan, Curk, T. Kavčič, Lipušček, Humar, Kapić, Kolenc, Grudina, Žigon, Nwabueze, Osuji, Celje: Jurhar, Džinić, Pungaršek, Štraus, Požeg Vancaš, Pišek, Dangubić, Predragović, Brecl, Vidmajer, Lupeta.

DOMŽALE – ANKARAN danes ob 17. uri, sodnik: Glažar

Ekipa Ankarana je resda odšla na zadnji jesenski prvenstveni premor po gladkem porazu na »sosedskem derbiju« z velenjskim Rudarjem, a si je pred tem priigrala prvo prvoligaško zmago. Ta ima dodatno težo, ker je nadigrala neposrednega tekmeca iz Kranja, s katerim se bo očitno še naprej bojevala za deveto mesto. »Eno oviro smo preskočili, našo zgodbo seveda želimo nadgraditi z novimi točkami in tudi druge zadeve bodo stekle v pravo smer,« je prepričan trener Vlado Badžim. Med »drugimi zadevami« je seveda nadaljevanje iskanja prizorišča domačih tekem bliže domu, ki pa seveda ni Ankaran. Še več, vodstvo ankaranske občine napoveduje zahtevek, da južnoprimorski prvoligaš spremeni ime, saj je pretrgal vse formalne in pravne vezi z najmlajšo slovensko občino.

Pogled na zadnje tri septembrske tekme razkriva, da so bili Ankarančani uspešnejši, saj so si priigrali štiri točke, Domžalčani pa samo eno. To je svojevrstno breme, ki ga trener Simon Rožman in njegova ekipa želita premagati za odločnejše korake v zgornji del lestvice, ki je trenutno oddaljen le eno zmago. Poleti so v Dravogradu, kjer so povedli Ankarančani, preobrat izpeljali šele v drugem polčasu in tudi to je eden od neprijetnih spominov na poti proti potrditvi vloge favorita. Naš namig: 1.

Verjetni postavi – Domžale: Milić, Vetrih, Klemenčič, Alvir, Širok, Bizjak, Ibričić, Hodžić, Melnjak, Dobrovoljc, Husmani, Ankaran: Bužan, Nkama, Badžim, Pahor, Primc, Burkić, Delgado, Cerovec, Klapan, Mate, Vodeb.

ALUMINIJ – OLIMPIJA danes ob 20.20, sodnik: Skomina

Trener Olimpije Igor Bišćan je pohvalil Aluminij, »ki se ne brani, ampak poskuša igrati«. Zato bo večerni dvoboj v Kidričevem zahteven, dodaja.

Olimpija je spet sama na vrhu lestvice, a Bišćan bo točke preštel šele po koncu prvenstva. Vratar Nejc Vidmar je na rehabilitaciji zaradi poškodbe gležnja, zato ga do zimskega premora verjetno ne bo v postavi. Bišćan ob njegovi odsotnosti zaupa tako Roku Vodišku kot Aljažu Ivačiču, zato ne preseneča njegovo pojasnilo, da »položaj prvega vratarja ni definiran«. Olimpija je med premorom izgubila prijateljsko tekmo z Mladostjo iz Kaknja (0:1), Bišćan pa ni bil zadovoljen predvsem s prvim polčasom, ko rezervisti niso imeli prave motivacije. Vrnil se je Rok Kronaveter, a danes še ne bo v kadru, saj mora Olimpija paziti, da ga zaradi nevarnosti ponovitve poškodbe ne bo prehitro poslala v tekmovalni ritem. Kako bo klub pomiril navijače, ki so Kronavetru večkrat obrnili hrbet, še ni znano. Bržčas se bo v vlogi mirovnega posrednika znašel predsednik Milan Mandarić, ki se je po mesecu dni v boljšem zdravstvenem stanju vrnil iz ZDA.

Bišćan je kot nekdanji nogometaš Liverpoola ohranil stike z angleškim velikanom, ki bo v torek gostoval v Mariboru. Hrvat pravi, da bo vse razen gostujoče zmage veliko presenečenje. Tekmo si bo ogledal v živo, vstopnico pa so mu priskrbeli kar v Liverpoolu.

Verjetni postavi – Aluminij: Janžekovič, Lukanc, Čagalj, Jakšić, Vrbanec, D. Mensah, I. Mensah, Tahiraj, Muminović, Škoflek, Nunić, Olimpija: Vodišek, Apau, Ilić, Bajrić, Štiglec, Čanađija, Kapun, Alves, Savić, Vombergar, Oduwa.