Po reprezentančnem premoru se evropski nogomet navadno vrne v ustaljen ritem klubskih tekmovanj. In tudi tokrat bo tako, le da bi vse skupaj stežka označili za ustaljen ritem. Ta konec tedna namreč prinaša kopico tekem tradicionalno največjih nasprotnikov oziroma kandidatov za najvišja mesta. Pri čemer si v tem trenutku zaradi več razlogov »posebno obravnavo« zasluži španski derbi med Atleticom Madrid in Barcelono.

Ti razlogi med drugim zajemajo dejstvo, da gre pri tem med vsemi za edini dvoboj, v katerem se bosta pomerila kluba, ki sta v zadnjih petih letih osvojila naslov državnega prvaka, in hkrati za edina tekmeca, ki sta v istem obdobju igrala v finalu lige prvakov. Seveda pa ne gre pozabiti še dodatne začimbe, ki ga bo naredila ostrejšega. To pa predstavlja nekaj, česar naj sicer s športom ne bi mešali in ki naj z njim ne bi imelo nič skupnega, a ima vse prevečkrat še preveč – politika. Današnji obisk novega Atleticovega stadiona Wanda Metropolitano bo namreč za Barcelono predstavljal prvo gostujočo tekmo po katalonskem referendumu o neodvisnosti, od nje pa bi bilo bolj vroče bržčas lahko le gostovanje pri drugem madridskem klubu Realu kakih deset kilometrov zahodneje na Santiagu Bernabeuu. Organizirani navijači Atletica tako že nekaj dni vse tiste, ki si bodo tekmo ogledali v živo, pozivajo, naj stadion zapolnijo s španskimi zastav(ic)ami, za dodatno napetost pa so poskrbeli tudi v vodstvu obeh klubov. Najprej so iz Barcelone že pred časom sporočili, da jim v Madridu niso zagotovili vstopnic za njihove navijače, kasneje pa so se oglasili še iz Atletica in to trditev postavili na laž ter pojasnili, da so gostom namenili 250 vstopnic – toliko kot navijačem drugih gostujočih ekip. Ker španska liga nima pravila glede kvote vstopnic za gostujoče navijače, je vse skupaj v resnici njihova prosta izbira, kakor koli obrnemo, pa v Madridu danes ne bo ravno veliko ljubiteljev Barcelone. Ki ima na prvem mestu španskega prvenstva trenutno sicer že šest točk prednosti pred četrtouvrščenim klubom slovenskega vratarja Jana Oblaka.

Pred tekmo poškodbe obema trenerjema sivih las ravno ne povzročajo, povsem brez skrbi pa tudi nista. Pri gostih tako ne bo Rafinhe in Dembeleja, vprašljiv je Iniesta, pri gostiteljih pa so pod vprašajem Vrsaljko, Hernandez in tudi Felipe Luis, ki se je v zadnjem tednu v središču pozornosti znašel zaradi priznanja, da je v nekem obdobju svojega življenja preveč popival (»Bil sem kot pijanec.«), pa tudi zato, ker je javno pohvalil današnjega tekmeca Piqueja, glasnega zagovornika katalonskega referenduma. »Sicer se z njegovimi stališči mnogokrat ne strinjam, a neizmerno cenim, da javno poudarja svoja stališča,« je povedal Filipe Luis.

Kot že zapisano, pa omenjena tekma ne bo edini derbi tega konca tedna. Jutri se tako v Italiji z zgodovinskega vidika obeta še precej večji med Interjem in Milanom, padlima velikanoma evropskega nogometa, ki s kitajskim denarjem iščeta pot vrnitve k najboljšim – tem je trenutno bližje Inter, ki ima na drugem mestu že sedem točk prednosti pred Milanom. Prav tako v Italiji bosta »supervikend« zaokrožili še tekmi Rome in vodilnega Napolija ter Juventusa in Lazia, medtem ko se v Angliji obeta derbi zgodovinsko največjih nasprotnikov, Liverpoola in Manchester Uniteda.