Včeraj je okoli 18. ure v ljubljanskem zaporu na Povšetovi ulici prišlo do upora, saj naj bi trije priporniki splezali na nadstrešek ene izmed stavb ter tam ostali. Uprli naj bi se tudi ostali priporniki, ki so bili na sprehodu, saj se niso želeli vrniti v svoje celice. Po neuradnih informacijah naj bi jih na dvorišču zapora vztrajalo 25.

Pred zaporom je bilo okoli 21. ure mogoče slišati tudi glasno vpitje oz. petje, reflektorji dvorišča pa so bili prižgani. Upora je bilo konec, ko so na pomoč prišli pravosodni policisti, ki so se po poročanju Večera z priporniki stepli v opremi za množične izgrede. Kot poroča RTV SLovenija, policija v zaporu ni ukrepala. Prav tako ni vstopila v objekt.

Kot poroča Delo, so priporniki izkoristili dejstvo, da so bili pravosodni policisti na sindikalnem izletu na Primorskem in se zato niso mogli hitro odzvati. Po poročanju Večera so priporniki zahtevali boljšo hrano in več televizijskih kanalov.

Organizatorju upora grozi kazenska ovadba, ostalim pa disciplinski ukrep, odvzem ugodnosti, kot so obiski ter telefonski klici in prejemanje paketov. Ukrepe jim lahko izreče izključno sodišče, saj gre za pripornike. Ko bo dokončno jasno, kdo je organizator upora, mu grozi kazenska ovadba, ostalim pa grozi disciplinski ukrep, odvzem ugodnosti, kot so obiski, telefoniranje in prejem paketov. Ker gre za pripornike, lahko tak ukrep izreče samo pristojno sodišče.

Delo poroča, da naj bi upor sprožil albanski državljan Valon Hoxaj, ki je bil prijet v policijski akciji Kobra, uperjeni proti združbi, ki naj bi se ukvarjala s preprodajo večje količine mamil. Hoxaju sicer sodijo na koprskem sodišču.