Po odstopu direktorja Ksevta Mihe Turšiča leta 2015 je vlada spomladi za vršilko dolžnosti imenovala Neno Dokuzov. Ta naj bi po načrtih vlade s sodelovanjem treh ministrstev uresničila povezovanje Ksevta z gospodarstvom, vesoljskimi programi in turistično promocijo.

Turšič je bil do te spremembe vsebine Ksevta, ki se po njegovem v celoti odreka vsebinam, zaradi katerih je bil Ksevt zgrajen in je tudi pridobil evropska sredstva, zelo kritičen, kar je večkrat povedal javno, v pismu pa tudi svoji naslednici na direktorskem položaju Neni Dokuzov. Objavljamo odlomka iz njunih elektronskih pisem, ki kažeta, da ne gre le za vsebinska razhajanja, ampak tudi za temeljne razlike v razumevanju, kaj je kulturen in demokratičen dialog; Nena Dokuzov je namreč v pismu z zasebnega elektronskega naslova uporabila nedopustno nizko govorico.

Pismo Mihe Turšiča Neni Dokuzov

Nena,

sprašuješ me po moji strokovnosti na področju oblikovanja, umetnosti in poslovanja. Da ne boš živela zaslepljena zaradi pomanjkanja informacij, ti z veseljem pomagam. Diplomiral sem iz industrijskega oblikovanja pri profesorju Saši Maechtigu na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Bil sem soustanovitelj in kreativni direktor studija Asobi, ki se je ukvarjal z razvojem produktov in blagovnih znamk. Elektronska oprema, športna oprema, pohištvo, da ne naštevam. Poleg mednarodnih priznanj za produktno oblikovanje sem najbolj ponosen na kreativno zasnovo projekta Islelounge (www.tokiotokio.com/tokio.--isle-lounge.html), ki se uspešno trži na najbolj zahtevnem mednarodnem trgu že več kot deset let. Toliko na kratko o »grafičnem oblikovalcu«.

Po desetih letih ukvarjanja s produktnim razvojem sem se odločil za raziskovanje in razvoj oblik v umetnosti. Tu sem zelo ponižen, ker smo umetniki služabniki morfologije, estetike in etike. Z različnimi sodelavci, večino z Draganom, Dunjo in Špelo, sem izvedel več kot 50 produkcij (...). Bolj podrobno si lahko ogledaš na www.finstitut.net/mihatursic. Veš, umetnost ni tekma za uspeh, je predvsem neprestano raziskovanje človeškosti, kateri nikoli ne pridemo do konca. (...)

Obžalujem tvoje neinformirano in pristransko pisanje o meni. Seveda ga ni težko razumeti. Si pač orodje v rokah napačne politike. Na položaju si se znašla kot bližnja sodelavka državnega sekretarja v kabinetu vlade, in ne zato, ker bi bila primeren kader za vodenje mednarodnih in medresorskih inštitucij. Kot sem ti že omenil, nimam res nič proti tebi osebno. Kot posameznica si zaslužiš vso dostojanstvo. Toda kot javna uslužbenka, ki je bila na funkcijo nastavljena iz določene politične pozicije, bi morala biti verjetno sposobna razumeti vlogo družbene kritike. Še posebej zato, ker tvoji politični botri zastopajo družbeno izključevanje in izkoriščanje.

Lp, Miha

Pismo Nene Dokuzov Mihi Turšiču

Miha,

zadnje pismo je preseglo vse meje dobrega okusa. Zdaj pa lahko mirno tolčeš po meni, po Tadeju, na koncu ti bom izstavila račun za škodo, ki jo sistematično povzročaš stavbi, ljudem, državi. (...) Ti nisi umetnik. Ti si blefer. S tem pismom si to dokazal. A se sploh ne spoštuješ? Tebi ni do umetnosti, niti slučajno. Žleht si, nisi bil sposoben ustvarit denarja iz tistega, kar si delal v službenem času. A je bila tvoja plača upravičena? Kaj si sploh delal? Grafike? Za to jaz lahko najamem 16-letnega srednješolca. Imej, jaz ti privoščim, vse. Vse. Tvoj status »prvega ustanovitelja« si zatakni v rit, ker je to javna investicija, ki jo je financirala država. KSEVT je registriran v zemljiški knjigi (...). Kako se boš poravnaval tam, je tvoj problem. To je občinska stavba, ne tvoja, ne državna, ne moja. Očitno ne štekaš, kar se kaže v tvojih dopisovanjih! Ustanovitelji? Pri tem ko je občina upravičenec in je Evropa dala denar? Koga imaš za norca? Lahko pa je vse to tvoje, a je znesek 2,7 mio eur. Ga boš zagotovil? To je vrednost investicije. Ne štekaš, a ne? EU sredstva ne poznajo »prvih ustanoviteljev«, poznajo račune za stroške projektiranja, gradnje, materiala ipd. MK je potrdil program, ne vem pa, kdo si ti, da boš dajal svoje mnenje? Nekdo, ki je v stečaj spravil 2 zasebna zavoda in tvoji dolgovi še vedno prihajajo na KSEVT? Men bi bilo nerodno. V podjetništvu velja, da lahko propadeš in se potem spet dvigneš. Kje si se dvignil ti? V šinfanju čez pisma in izjave? Pa to je najlažje! Dokaži se, Miha Turšič, da si sposoben ustvarjati in preživeti na trgu. Pljuvat čez državo, ker ti ne da javnega denarja za realizacijo tvojega programa na račun davkoplačevalcev, je najlažje. Kdo si ti? Kakšne rezultate imaš v svojem življenju? Ti si grafični oblikovalec. A imaš visoko šolo? Katero? Grafični oblikovalec? Veš koliko jih je? Dijaki prvega letnika srednjih šol danes lahko naredijo to, kar si ti v službenem času naredil 4–5 let nazaj. Na čem gradiš? Na preteklem delu? Te je povozil čas? Očitno te je in zato tvoje pisanje in intervencije niso kredibilne. Ti kar objavljaj svoje bruhanje, jaz bom pa na vsako objavo objavila izterjavo sodišča za dolg, ki si ga naredil, prav? In to bo, dokler bom tu. Si pač pokvarjen. Bodi še naprej, a si daleč daleč tako od kulture, kot kulturalizacije, kot umetnosti, očitno je bilo to samo sredstvo za tvojo samopromocijo. Dokaži se na Nizozemskem, ne z državnim denarjem Republike Slovenije. Rezultatov tvojega dela tam ni videl še nihče. To je referenca. Kar sam zelo dobro veš.

Lp Nena