FIVB ob 70. obletnici delovanja uvaja novo reprezentančno tekmovanje in okrog udeležencev ni nobenih presenečenj, saj gre za države, za katere se je že dlje vedelo, da so članice novega tekmovanja. V svetovni ligi bodo nastopale Brazilija, Italija, ZDA, Kitajska, Srbija, Francija, Argentina, Iran, Poljska, Nemčija, Japonska, Rusija, Avstralija, Južna Koreja, Kanada in Bolgarija.

FIVB je novo ligo predstavila v sklopu proslave okrogle obletnice, na katero je bil povabljen tudi predsednik OZS Metod Ropret. Pred slavnostno večerjo so v Parizu sicer potekali sestanki v povezavi z novo ligo, a predstavniki OZS vabila nanje niso prejeli. Ropret in generalni sekretar Gregor Humerca sta v Francijo sicer odpotovala in se tam, na temo evropskega prvenstva 2019, sestala s predstavniki francoske, belgijske in nizozemske zveze, nato pa Pariz predčasno zapustila, so sporočili z OZS.

Pri OZS poudarjajo tudi, da zveza moške članske reprezentance v navedeno tekmovanje ni prijavila, kar so soglasno podprli tudi vsi reprezentanti, saj so skupaj mnenja, da so si sodelovanje priigrali v letošnjem tekmovanju. Pri OZS zato čakajo, da se pritožbeni postopek glede odločitve FIVB o nenastopanju slovenske moške članske reprezentance v novi ligi najprej zaključi. »Glede na odločitev pritožbene komisije se bo OZS odločila, kako postopati v nadaljevanju. V primeru neugodne rešitve ima OZS namreč možnost vložiti tožbo na Mednarodno športno razsodišče v Lozani,« so še zapisali pri OZS.