Še pred dobrima dvema desetletjema je bil način, kako so se ljudje spoznavali, zelo drugačen od današnjega. Prve spletne strani, namenjene iskanju partnerjev, so se pojavile v začetku 90. let. Danes spletnim stranem delajo družbo tudi mobilne aplikacije. Presenetljivo je, da se kar tretjina parov spozna na spletu.

Raziskovalca Josue Ortega z univerze v Essexu in Philipp Hergovich z dunajske univerze v svoji raziskavi o spremembah, ki jih povzročajo spletne strani za iskanje zmenkov, pravita, da smo ljudje vpeti v omrežja, v katerih imamo povezave z drugimi ljudmi. Najtrdnejše povezave imamo s svojimi najbližjimi, vsakdo pa ima tudi precej šibkejših, ohlapnejših povezav z ljudmi, ki se uvrščajo denimo v skupino znancev. Prav te šibke povezave so pri iskanju partnerjev zelo pomembne. »Šibke povezave služijo kot most med eno skupino prijateljev in drugo strnjeno skupino ljudi,« pojasnjujeta Ortega in Hergovich. Šibke povezave so bile skozi večji del zgodovine izjemnega pomena za spoznavanje romantičnih partnerjev.

Nekoč spoznavanje prek skupnih prijateljev, danes prek spleta

Nekoč so se pari spoznavali prek skupnih prijateljev, na zabavah, v šoli, službi ali cerkvi. Spletne zmenkarije so to povsem spremenile. Spoznavanje prek spleta je namreč za heteroseksualce drugi najpogostejši način spoznavanja partnerjev. Za istospolno usmerjene je spoznavanje s pomočjo spletnih strani ali mobilnih aplikacij daleč najbolj priljubljen način.

Avtorja raziskave sta strnila podatke zadnjih petdesetih let. Ugotovila sta, da se je po letu 1990 način, kako ljudje spoznavajo romantične partnerje, povsem spremenil. Začelo je naraščati število novih poznanstev prek spleta, vsi drugi načini (spoznavanje v službi, šoli, cerkvi) pa še naprej upadajo.

Povečuje se število medrasnih parov

S pomočjo spletnih strani in aplikacij skupaj pristanejo ljudje, med katerimi doslej ni bilo povezav, če govorimo v jeziku omrežij. Raziskovalca Ortega in Hergovich sta se posvetila vprašanju, kako ustvarjanje novih povezav vpliva na število parov, v katerih sta partnerja različnih ras.

Kot njuno raziskavo povzemajo na spletni strani MITTechnology Review, so bili pred porastom spletnih zmenkarij vsi heteroseksualni moški in ženske »na trgu«, toda par so lahko postali samo tisti, med katerimi so obstajale povezave. Zaradi tega je bilo število medrasnih parov zelo majhno. Zaradi sprememb, ki jih prinašajo spletne zmenkarije, se veča število povezav med ljudmi različnih etničnih skupin.

Kmalu po pojavu prvih spletnih strani za zmenkarije okoli leta 1995 se je povečalo število medrasnih parov. Povečanje je bilo še bolj opazno po letu 2000, ko so tovrstne spletni strani postale zelo popularne. Leta 2014 – gre za leto, ko se je pojavil Tinder – je število medrasnih porok doseglo nov vrhunec.