Motegi je Hondino domače prizorišče, zato si seveda največ obetajo prav v tej ekipi, a je njen dirkač Marc Marquez vseeno previden: »Štiri dirke pred koncem smo in to še ne pomeni, da je sezone konec. Najmanj trije smo, ki se bomo borili za naslov prvaka. Motegi je sicer odlična steza, poznam jo zelo dobro, a tudi vreme lahko igra pomembno vlogo. Res pa je tudi, da sem do zdaj v najmočnejšem razredu tukaj zmagal le enkrat. A ta zmaga je bila takrat zelo pomembna, saj sem postal prvak.« Zmaga v Aragoniji je Marquezova že 99. uvrstitev med najboljše tri na dirki, z 226 uvrstitvami na stopničke pa še vedno premočno vodi Valentino Rossi.

Devetnajstič bo na sporedu dirka v Motegiju, steza je bila sprva narejena kot testna steza Honde, zato ne preseneča, da je prav ta znamka na tem dirkališču najbolj uspešna. Do zdaj so si tukaj privozili sedem zmag, najbolj uspešen pa je Dani Pedrosa s petimi – trikrat je zmagal v kraljevem razredu in po enkrat v 250- in 125-kubičnem razredu. Za Pedroso bo to 196. dirka v najmočnejšem razredu, s čimer se je po številu dirk izenačil s Colinom Edwardsom, in pred njim so le štirje dirkači: Valentino Rossi s 301 dirko, Alex Barros z 245, pokojni Nicky Hayden z 218 in Loris Capirossi z 217 dirkami.

Yamaha seveda ne more mirno spremljati, kaj bo delala Honda, največ pa si obeta Maverick Vinales, ki trenutno za Marquezom na prvem mestu v skupnem točkovanju zaostaja za 28 točk. »Prihajajoča dirka bo za nas vse zelo pomembna, zame pa še toliko bolj, ker bom moral doseči dober rezultat, saj bom le tako lahko ostal v boju za naslov prvaka. Zato je zame jasno, da bom napadel na vse ali nič,« je povedal Maverick Vinales.

Njegov ekipni tovariš Valentino Rossi pa po odlični dirki, ko se je skorajda čudežno vrnil na motocikel že nekaj tednov po operaciji zlomljene noge, tokrat pričakuje nekaj več težav: »Nisem še povsem okreval, še vedno vzamem kakšno tableto proti bolečinam. Odmor od prejšnje dirke mi je seveda prišel prav, saj so zdaj pred nami tri dirke, ki si bodo sledile v enotedenskem ritmu. Telesna pripravljenost bo torej zelo pomembna. Seveda bom dal vse od sebe, obljubiti pa ne morem ničesar.« Lani na primer so pri Yamahi Motegi zapustili sklonjenih glav, saj sta padla oba njihova motociklista, zato pa se preteklih uspehov tukaj veselijo pri Ducatiju. A roko na srce, njihova zadnja zmaga na tej stezi sega v leto 2010, ko je slavil Casey Stoner. Andrea Iannone pa ima seveda kar nekaj načrtov na prihajajoči dirki: »Ni treba govoriti, da za nas tukaj šteje le zmaga. Tesno skupaj smo po točkah, vsaka najmanjša napaka bo imela velike posledice. In iz dirke v dirko se lahko stvari spremenijo, kar je letošnje prvenstvo naredilo še bolj zanimivo, saj bomo vsi morali voziti na vse ali nič. Veliko prezgodaj je še za taktiziranje, zmagovalec lahko osvoji še 100 točk, to pa je zelo veliko.«