Slovensko košarkarsko prvenstvo z današnjim dnem le odpira vrata nove sezone. Potem ko je spor med klubi, Košarkarsko zvezo Slovenije in sodniki pripeljal do tega, da so zadnji stavkali, se je situacija pred dnevi vendarle razrešila. Tekme prvega kroga so bile tako preložene na za zdaj še nedoločen termin, obračune drugega kroga pa bodo ta konec tedna igrali po razporedu. V rednem delu lige Nova KBM bo letos po spremenjenem sistemu tekmovanja nastopalo deset klubov. V ligo za prvaka se bo uvrstilo osem najboljših, ki bodo z medsebojnimi obračuni odločali o potnikih v polfinale. Zadnja dva čaka z najboljšimi štirimi iz 2. SKL boj za preostali mesti v prvoligaški druščini za sezono 2018/19.

Naslov državnega prvaka bo po osmih letih branila Olimpija, ki je v lanski sezoni osvojila tudi pokalno tekmovanje, na začetku letošnje pa še superpokalno lovoriko. »Vsi nas avtomatsko postavljajo v vlogo favorita, a opozarjam, da nas ne čaka niti približno lahko delo. Prvotni cilj je, da se brez večjega stresa in prask prebijemo v ligo za prvaka, kjer se zgodba začne povsem na novo, saj se rezultati iz prvega dela ne prenašajo. Nato pa bomo seveda krenili na ubranitev naslova prvaka,« pravi Olimpijin trener Gašper Okorn. Ljubljančani, ki so na poti do državnega naslova v lanski sezoni v polfinalu najprej ugnali Krko, nato pa v finalu še Rogaško, utegnejo največjega konkurenta to pot imeti v Primorski. Koprski klub je namreč pred letošnjo sezono dvignil finančni vložek za prvo ekipo, ki naj bi bil po nekaterih informacijah celo večji od Olimpijinega. Novi trener Jurica Golemac ima tako na voljo kakovostno zasedbo, v kateri so od novincev nekdanji slovenski reprezentant Nebojša Joksimović, v dresu Heliosa najkoristnejši igralec finala sezone 2015/16 Marijan Čakarun, dolgoletni član Rogaške Tadej Ferme, nekdanji dvakratni najkoristnejši igralec državnega prvenstva Shawn King, domačin Alen Hodžić, Mirko Mulalić in Danijel Vujasinović.

Rokave so v poletnih mesecih zavihali tudi v drugih prvoligaših. Lanski finalist Rogaška, ki stavi na kontinuirano delo trenerja Damjana Novakovića, je zadržal izkušenega Dragišo Drobnjaka, dodal pa nekdanjega reprezentanta Mitjo Nikolića ter Marka Pajića. Krka je sicer močno pomladila moštvo, a kljub temu ohranila željo po naslovu prvaka. Trenerja Simona Petrova čaka zahtevno delo, hkrati pa mora skrbeti tudi za razvoj Žige Dimca, člana zlate slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu. Domžalski Helios je mlademu jedru dodal izkušenega Miho Zupana, povratnika Blaža Mahkovica ter dolgoletnega organizatorja igre Krke Mateja Rojca. Aleš Pipan bo pri Zlatorogu med žive poskušal vrniti Miho Lapornika in hkrati še naprej dvigovati Nejca Bariča, Tajfun pa je v svoje vrste vrnil Tomaža Bolčino in Sandija Čebularja. Pri Šenčurju, za katerega bo še naprej igral izkušeni Smiljan Pavić, novinec pa je nekdanji član številnih klubov iz lige ABA Miljan Pavković, bo zanimivo spremljati predstave Dina Murića, ki se na košarkarska igrišča vrača po dvoletni odsotnosti. Hopsi s Polzele so zadržali večino lanskega kadra, podobno kot tudi novinec med prvoligaši Ilirija. Trener Saša Dončić bo veliko stavil na razvoj Žana Marka Šiška, za stabilnost bosta skrbela izkušena Stipe Modrić in Jasmin Hukić, novinci pa so Luka Vončina ter centra Ljubomir Mladenovski in Haris Čučović.

Liga Nova KBM, 2. krog, danes ob 19. uri: Krka – Olimpija, Zlatorog – Primorska, jutri ob 19. uri: Šentjur – Helios, Hopsi – Šenčur, nedelja ob 19. uri: Ilirija – Rogaška.