Med vidnejšimi dogodki v preteklih dneh je bil lep petodstotni skok cene delnic družbe Walmart. Ameriški trgovec je namreč v sredo objavil 20 milijard dolarjev težko namero o odkupu lastnih delnic. Poleg odkupa so pri družbi napovedali vsaj triodstotno rast prihodkov v letu 2018, izredno optimistični pa so tudi glede poslovanja novih spletnih poslovnih enot, saj naj bi te v prihodnjem letu povečale poslovanje za okoli 40 odstotkov. Pri družbi so se odločili, da bodo do leta 2019 v ZDA dodali kar tisoč novih spletnih trgovin, kjer bodo kupci lahko fizično prevzeli blago (poudarek na prehranskih izdelkih), na drugi strani pa bodo v verigo dodali zgolj 19 novih »super centrov«.

Družba Dropbox, ki uporabnikom ponuja storitve oblačnega shranjevanja podatkov, je v preteklih dneh objavila novico, da so v San Franciscu prevzeli 80.000 kvadratnih metrov veliko poslovno stavbo, ki je do nedavnega predstavljala enega izmed redkih zares velikih praznih poslovnih kompleksov v tem delu Kalifornije. Pri družbi, ki se spogleduje z začetkom kotacije na borzi (IPO), bodo v novih prostorih namestili kar 1500 zaposlenih. Krepitev prisotnosti daje lep signal, da so pri Dropboxu pripravljeni na naslednji korak (kotacija na borzi – najverjetneje Nasdaq). Borzna kotacija bi bila po mnenju analitikov v tem trenutku zagotovo dobra odločitev, saj smo v zadnjih nekaj mesecih na ameriških borzah priča precejšnjemu upadu novih zanimivih IPO, s tem pa se jasno krepijo apetiti nakupa željnih vlagateljev.

Za zanimivo poslovno potezo so se odločili tudi pri družbi Amazon. Kot odgovor kraji dostavljenih paketov izpred vrat uporabnikov, kjer pošto običajno puščajo ameriški dostavljalci, bodo pri Amazonu poskusili s pilotnim programom, ki strankam omogoča, da dostavljalca paketov prek posebnega sistema spustijo v svoje domovanje (sodelovanje z izdelovalcem pametnih ključavnic za dom) oziroma dostavljavcu omogočijo enkraten dostop v prtljažnik njihovega vozila prek pametne ključavnice (sodelovanje z družbo Pharme). Nove rešitve in različni prijemi, ki denimo vključujejo dostavo paketov z roboti ali brezpilotniki, kažejo, kako močna je »vojna« za prevlado v trgovinskem sektorju. Kdo bo končni zmagovalec, pa bo seveda pokazal čas (in kupci).

Za nekoliko burno dogajanje so ob koncu preteklega tedna poskrbeli v ZDA, kjer so sporočili, da prepovedujejo oziroma začasno ustavljajo izdajo vizumov turškim državljanom za pot v ZDA in ameriškim državljanom za pot v Turčijo. Po objavi novice je turška lira proti evru izgubila skoraj 8 odstotkov vrednosti. V naslednjih dneh se je slika nato nekoliko stabilizirala, v sredo zvečer pa smo nato od ameriškega veleposlanika v Turčiji prejeli podatek, da na relaciji ZDA–Turčija že potekajo intenzivni pogovori, kako odpraviti trenutno blokado. Po objavi novice je turška lira pridobila nekaj odstotkov vrednosti.