Kanadski in ameriški uradniki medijem zatrjujejo, da proti njemu ni nobene obtožnice in da se nima česa bati, Boyle pa meni, da ga bodo zaprli, ker je bil pred leti poročen s sestro enega od ujetnikov v Guanatanmu.

Nenavadna zgodba o ugrabitvi

Novico o osvoboditvi ameriške talke, otrok in kanadskega moža je v četrtek naznanil predsednik ZDA Donald Trump in si ob tem prilastil zasluge za sodelovanje pakistanske vlade, ki po njegovih trditvah sedaj spoštuje ZDA, ne kot v preteklosti.

Zgodba o ugrabitvi Američanke in Kanadčana pred petimi leti v Afganistanu je precej nenavadna. Boyle je bil leta 2009 in 2010 poročen z Zajnab Kadr, sestro Omarja Kadra, ki so ga kot 15-letnika v Afganistanu ujeli Američani, poslali v Guantanamo in ga obsodili terorizma, ker je med boji vrgel granato na ameriške napadalce na talibansko oporišče in ubil enega od njih.

Zajnab in Omar sta otroka pokojnega finančnika teroristične mreže Al Kaida Ahmeda Saida Kadra, ki je bil znanec Osame bin Ladna. Boyle in Kadrova sta se zbližala, ko je pomagal družini v Kanadi, ko se je ta borila za osvoboditev Omarja iz Guantanama. Kadrovi so sicer kanadski državljani. Omar Kadr je leta 2010 po dogovoru priznal krivdo in so ga po osmih letih Guantanama izpustili v Kanado.

Po kratkotrajni poroki s Kadrovo, ki je padla v nemilost zaradi javnega hvaljenja napadov na ZDA 11. septembra 2001, se je Boyle poročil z dolgoletno prijateljico Caitlan Coleman iz Pensilvanije.

V ujetništvu rodila tri otroke

Ni še povsem jasno, za kaj natančno je šlo, ampak leta 2012 sta se, ko je bila Colemanova noseča, podala na pohod od Rusije preko srednjeazijskih držav do Afganistana. Pred Kabulom pa so ju zajeli talibani oziroma pripadniki mreže Hakani, ki se bolj kot s terorizmom ukvarja z ugrabitvami za denar.

Odpeljali so ju v Pakistan in v zameno za njuno življenje zahtevali, naj afganistanske oblasti prenehajo z usmrtitvami teroristov oziroma naj jih izpustijo. Denarja naj ne bi zahtevali in tudi plačil naj ne bi bilo nobenih. Colemanova je potem v ujetništvu rodila kar tri otroke. Poleg dveh sinov, ki sta stara pet in dve leti, je letos povila še hčerko.

Boyle je potrdil, da so ju rešili pakistanski vojaki, ko so teroristi družino prevažali drugam. Med operacijo naj bi ubili najmanj pet teroristov. Ko pa so prišli na letališče, da se vkrcajo v ameriško vojaško letalo proti Afganistanu v oporišče Bagram, pa si je Boyle premislil in dejal, da ne gre, ker se boji zapora v ZDA. Odšel naj bi v Islamabad, da poišče kanadski prevoz.