Na dan, ko je na intenzivnem oddelku Nevrološke klinike v ljubljanskem kliničnem centru umrl zadnji bolnik zdravnika dr. Ivana Radana, je medicinska sestra Nataša Milojević zjutraj od njega slišala pojasnilo, da se bo bolnikova žena prišla poslovit in da mu bodo potem pomagali. Tik pred smrtjo hudo bolnega moškega, za katerega naj bi bil po prepričanju tožilstva na koncu usoden Radanov odmerek kalija, je Milojevićeva Radana slišala timski sestri večkrat glasno reči: »Nada, Nada, a damo zdaj?« Milojevićeva je nato opazila, da je bolnik postal v obraz nenavadno vijoličast in na to tudi opozorila. Radan je takrat nekaj popravil okoli tubusa in nato je bilo malo bolje. Kmalu po tem je bolnik umrl.

Drugače kot običajno

Radan se zagovarja, da je kalij za pacienta odredil le zaradi provokacije oziroma v opozorilo na slabe razmere na oddelku ter da je prej poskrbel za obvod in kalij ni tekel v bolnika. Tega obvoda sicer nihče ni opazil.

Tožilko dr. Katarino Bergant je zanimalo, ali je Milojevićeva že kdaj prej videla tako izrazito vijoličasto barvo pri bolniku, medicinska sestra pa je pojasnila, da pri njih na intenzivni negi česa podobnega ni nikoli opazila. Bolniki pred smrtjo navadno postanejo bledi, ko se napenjajo, pa tudi rdečkasti. Tokrat je bilo drugače in je prav zato to tudi opazila in na barvo opozorila zdravnika. Sama sicer ni videla, ali teče kalij ali kaj drugega, pojasnila pa je tudi, da je bila tisti dan na oddelku velika gneča, tako da so »letali eden čez drugega«. V sodni preiskavi je še nekoliko bolj podrobno opisala, kaj vse je ob oskrbi pokojnega po njegovi smrti postorila, danes pa se je že nekoliko težje spomnila. Je pa zatrdila, da je tudi v preiskavi govorila po pravici.

Morda celo eksperiment na živali

Sojenje Radanu, ki mu tožilstvo očita štiri umore, ponarejanje listin, zlorabo uradnega položaja, neupravičeno slikovno snemanje in omogočanje uživanja prepovedanih drog, se bo nadaljevalo novembra, Radan pa se zagovarja kot nedolžen po vseh točkah obtožnice.

Tempo sojenja, ki traja že od januarja 2016, se je v zadnjem času upočasnil. Predsednik petčlanskega senata ljubljanskega okrožnega sodišča mag. Martin Jančar je danes pojasnil, da bo avstrijskemu izvedencu dr. Wolfgangu Kröllu posredoval literaturo, na katero se sklicuje tožilstvo. Kröll in strokovna priča tožilstva dr. Mateja Lopuh sta imela namreč različne poglede na vpliv kalija na EKG ob smrti bolnika, kar naj bi tožilstvo zdaj dodatno podkrepilo z ustrezno literaturo. Še vedno pa ni dokončno znano, ali bodo v Avstriji morda opravili celo poskus s kalijem na prašiču.

Medtem je postalo jasno, da si s podatki z bolnišničnega računalnika o Radanovem zadnjem bolniku sodni senat ne bo mogel dosti pomagati. Sodišče je namreč tudi od proizvajalca iz Nizozemske dobilo pojasnilo, da se vseh podatkov z računalnika za nazaj ne bo dalo pridobiti.