Potem ko je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja prišlo do eksplozije reaktorja v Černobilu, je kmalu postalo jasno, da bodo posledice resne. Malokdo pa si je predstavljal, da se bo radioaktivno sevanje še po tridesetih letih tako nepričakovano pojavljalo na nekaterih mestih: recimo pri divjih svinjah, ki se potikajo po gorah Češke – okoli 1500 kilometrov daleč od mesta nesreče.

Ob nesreči v Černobilu se je razširilo 30 različnih radioaktivnih snovi, med njimi je bil najnevarnejši jod 131. Toda ta je v nekaj mesecih razpadel, medtem ko je dolgoživeči celzij 137 v zemlji še vedno prisoten. Radioaktivne snovi je takrat zaneslo okoli 1500 kilometrov daleč proti Češki, kjer jih je zemlja posrkala, absorbirale pa so jih tudi gobe. Danes te še vedno vežejo nase omenjeni celzij 137 in ko ga divji prašiči zaužijejo, potuje navzgor po prehranjevalni verigi.

Nevarno meso izločijo

Celzij 137 za človeka ni varen in pri zaužitju predstavlja določeno tveganje. Potem ko pojemo hrano, kontaminirano z omenjeno radioaktivno snovjo, to predstavlja tveganje za razvoj raka. Vendarle pa ob nizkih količinah, ki jih ob zaužitju mesa posamezniki vnesejo v telo, velike nevarnosti za razvoj hudih bolezni ni, je za Reuters povedal Jiri Drapal iz češke veterinarske uprave. A če bi kontaminirano meso jedli večkrat na teden in to več mesecev, bi se lahko pojavile težave.

Najbolj varno je, če ga sploh ne zaužijemo, zato živilski inšpektorji na Češkem pri mesu divjega prašiča izvajajo nadzor, preden je poslano na trg. Med letoma 2014 in 2016 so tako odkrili, da je bila skoraj polovica od 614 prašičev, ki so jih pregledali, preveč radioaktivna za konzumacijo. Nevarno meso izločijo, uporabo pa prepovedo. Meso je pod strogim inšpekcijskim nadzorom, zato si vsi tisti, ki boste potovali na Češko, lahko brez skrbi privoščite divjačinski golaž iz mesa divje svinje, saj je meso varno.