Varis Lendava je družinsko podjetje s skoraj 40-letno tradicijo, katerega vodenje je pred dvema letoma od očeta, solastnika podjetja, uspešno prevzela hči Sabina Sobočan. Podjetje je specializirano za izdelavo unikatnih gotovih kopalnic in se uvršča med tri največja podjetja gotovih kopalnic v Evropi. Izvozi praktično vso proizvodnjo, lani pa so s prodajo ustvarili slabih 19 milijonov evrov.

Skoraj tri četrtine izvozijo v Nemčijo, 12 odstotkov na Hrvaško, preostalo prodajo na Danskem, v Švici in Avstriji. V Nemčiji imajo tako že 15-odstotni tržni delež, njihova vizija pa je postati vodilni evropski proizvajalec gotovih kopalnic za vse vrste objektov.

Leta 2015 so odpremili 1513 gotovih kopalnic, leta 2016 pa že 3494. Za letos imajo podpisane pogodbe za proizvodnjo 3700 gotovih kopalnic, za leto 2018 pa že za 1400 gotovih kopalnic. Med njihovimi kupci so tudi najprestižnejše hotelske verige, kot so Sheraton, Hempton by Hilton, Motel One, Intercity, Novotel, Holiday Inn in druge.

V lasti 40 družbenikov

Podjetje, ki trenutno zaposluje 231 sodelavcev, je od ustanovitve izdelalo 90.000 gotovih kopalnic, ki so lahko tudi tipske za hotele in za večstanovanjske objekte, izdelujejo pa jih iz lahkega samozgoščevalnega betona, ki ga pripravljajo v lastni betonarni. Konec lanskega leta se jim je uspelo preoblikovali iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo. Podjetje je v lasti 40 družbenikov, ki so večinoma zaposleni in nekdanji zaposleni podjetja, vodstvo podjetja pa že pripravlja desetletno strategijo razvoja do leta 2028.

»V Varisu sem začela delati leta 2013 kot notranja revizorka, leta 2014 sem postala pomočnica direktorja in začela prevzemati nekatere odgovornosti. Položaj direktorice sem prevzela v začetku leta 2015,« pojasnjuje Sabina Sobočan, po izobrazbi magistra ekonomskih znanosti. Varis Lendava, d. o. o., je sicer tudi stoodstotni lastnik hčerinskih družb Varis Fertigbäder GmbH, prodaja gotovih kopalnic, Varis top, d. o. o., proizvodnja in montaža dizajnerskih radiatorjev, skate elementov in pump trackov ter Varis-mont, d. o. o., proizvodnja in montaža. V vsej skupini Varis je zaposlenih 261 delavcev.

Vsi proizvodni procesi – od kupčeve ideje do montaže – potekajo na sedežu podjetja, kar jim omogoča, da se lažje odzivajo na tržne spremembe. Ob izjemnem povečanju povpraševanja vključijo tudi do 40 kooperantov iz bližnje okolice. Zaposlujejo pretežno kvalificirano delovno silo, od keramičarjev, vodovodarjev, pleskarjev, varilcev do monterjev, ki jih v Sloveniji ne dobijo dovolj, tako da zaposlujejo tudi Hrvate in Madžare.

Podjetje ima tudi lastno raziskovalno skupino, vpisano v bazo SICRIS, v kateri enajst strokovnjakov ves čas razvija in zahtevam uporabnikov prilagaja tudi inteligentne in nizkoenergijske proizvode, poleg tega izdelujejo inovativne kopalniške dizajnerske radiatorje pa tudi betonske parke za skejterje. Razvijajo tudi neprekinjene kolesarske steze pump track, e-spominska obeležja grobov in kopalnice za lesene hiše.

Lani so v objekt za razvoj, vzorčenje in preverjanje končnih izdelkov vložili dva milijona evrov. V želji po osvajanju novih trgov so se predstavili tudi na največjem gradbenem sejmu v Džakarti, saj imajo ambicijo stopiti tu di na 260-milijonski indonezijski trg. To bi bila njihova odskočna deska tudi za nastop na drugih azijskih trgih. Sicer pa zelo občutijo nihanja v gradbenem sektorju. Tako zadnji dve leti povpraševanje tudi po njihovih izdelkih naglo raste, dinamiko rasti pričakujejo tudi v prihodnjih letih. Lansko povečanje obsega proizvodnje je spodbudilo tudi dodatno za poslovanje in medse so sprejeli še 64 novih sodelavcev. jpš