Rusija je bila na svetovno prvenstvo uvrščena neposredno kot gostiteljica tekmovanja, iz Evrope pa so si pot na največji športni dogodek prihodnjega leta priigrale še Nemčija, Anglija, Belgija, Španija, Poljska, Islandija, Srbija, Francija in Portugalska.

V afriških kvalifikacijah sta si mundial že zagotovili Nigerija in Egipt, iz Južne Amerike Brazilija, Urugvaj, Argentina in Kolumbija, iz Azije Iran, Japonska, Južna Koreja in Savdska Arabija, iz zone CONCACAF (Severna in Srednja Amerika ter Karibi) pa Mehika, Kostarika in Panama.

Zadnjih devet reprezentanc si bo pot na svetovno prvenstvo priborilo v dodatnih kvalifikacijah. Iz Evrope bodo na SP potovale še štiri ekipe, žreb parov za dodatne tekme bo znan 17. oktobra. Ples kroglic bo izbiral med Hrvaško, Švico, Italijo, Dansko, Švedsko, Severno Irsko, Grčijo in Irsko.

Brez dodatnih kvalifikacij je tako kot najslabša drugouvrščena ekipa ostal tekmec iz slovenske kvalifikacijske skupine Slovaška. Prve tekme dodatnih evropskih kvalifikacij bodo na sporedu med 9. in 11. novembrom, povratne pa med 12. in 14.

Dodatne kvalifikacije igrajo še Peru in Nova Zelandija ter Avstralija in Honduras. Prve tekme so na sporedu med 6. in 14. novembrom, zmagovalci potujejo v Rusijo. Zadnje tri reprezentance iz afriških kvalifikacij bodo znane po zadnjem krogu 10. in 11. novembra.