Gledalci na Kitajskem so Kyrgiosovo nešportno potezo pospremili z neodobravanjem, sploh pa so bili jezni tisti, ki se spomnijo podobnega incidenta lansko leto, saj se je prav tako zgodil na mastersu v Šanghaju. Spomnimo, da je takrat Avstralec v drugem krogu igral sila nezainteresirano. V srečanju z Mischo Zverevom sploh ni vračal udarcev, v kasnejšemu opravičilu pa zapisal, da se veseli povratka leta 2017.

Očitno pa 22-letni 'najstnik' ni zdržal niti tokrat. Veliko težav z brzdanjem čustev je imel že v nedavnem finalnem srečanju z Rafael Nadalom v Pekingu, ki ga je izgubil. Povsem ga je iz ritma spravila sodniška napaka v uvodu, ki je imela viden vpliv na njegovo neosredotočenost in nadaljnji potek tekme.

Podoben scenarij se je zgodil včeraj, saj je ob nestrinjanju s sodniki dvakrat žogico poslal visoko nad igrišče, zaradi česar je bil v obeh primerih opozorjen. V podaljšani igri prvega niza je nato na glas (na)povedal, da bo predal tekmo, v kolikor nasprotnik dobi prvi niz. Ko je zatem Steve Johnson res odserviral as za 7:5, je Kyrgios odšel do mreže in čestital pet let starejšemu Američanu.

Zaradi nešportnega obnašanja je prejel 10.000 dolarjev kazni, poleg tega pa mu organizator turnirja ni izplačal nagrade 21.000 dolarjev, saj po odhodu ni bil na voljo za morebitno ugotovitev zdravstvenih razlogov za predajo srečanja. Kyrgios se je sicer na družbenih omrežjih že opravičil, kot razlog pa navedel trebušne težave in posledično izčrpanost.