»Lepo je videti skupaj ljudi, ki gojimo tradicijo, da družina vsaj enkrat na dan sede skupaj za mizo in se ob dobri, domači hrani pogovarja. To je prav in dobro za našo bodočnost, saj bomo tako ohranili pristne stike ter lepši svet,« je prisotne nagovorila Marta Krpič, odgovorna urednica revije Ženska, preden je razložila pravila tekmovanja.

Prav nič tekmovalno tekmovanje

Kuharski pari so se nato odpravili v obe kuhinji brez posebne naglice, umirjeno, z nasmeški, prav nič tekmovalno. Čeprav so jih ves čas skrbno opazovali člani komisije, se niso zmedli, da so se laže znašli v »tuji« kuhinji, pa so jim pomagali dijaki SŠGT Celje. Strokovno komisijo so sestavljali kuharski mojster Tomaž Kavčič, tudi predstavnik Lidla Slovenija in predsednik komisije, Marjana Ogorevc Žgalin, odgovorna urednica revije Maja, Nataša Kamerički, strokovna učiteljica kuharstva, Srečko Lešek, strokovni učitelj kuharstva, Robert Štojs, učitelj strežbe na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Celje in Marta Krpič, odgovorna urednica revije Ženska.

Kuhanje združuje in povezuje

Užitek je bilo gledati, kako spretni so pri delu v kuhinji najmlajši, in ob tem je Tomaž Kavčič poudaril, da nas kuhanje združuje in poveže za vse življenje, da se otroci naučijo druženja, čistoče, spoštovanja do hrane in dela. Če pomagajo kuhati, se zelo dobro zavedajo, koliko truda je vloženega v jed in jo znajo ceniti. Po dveh urah so tekmovalci začeli nositi pripravljene jedi pred komisijo in na degustacijsko mizo. Medtem ko je komisija izbirala najboljše, so zbrani navijači preizkušali dobrote tekmovalcev.

Domača lazanja s solato prepričala komisijo

Tekmovalci so z zanimanjem prisluhnili predsedniku komisije Tomažu Kavčiču, ki je povedal, da sta tehtnico na stran zmagovalca prevesili preprostost jedi in čistost okusov. Tretje mesto sta si prislužili mamica in hči Maja Lilija in Mia Štukelj za domače testenine z zelenjavno polivko in mešano solato iz jesenske zelenjave. Drugo mesto sta osvojili babica in vnukinja Milena in Eva Rak, ki sta pripravili piščančje zrezke z zelenjavo v listnatem testu in solato. Vso konkurenco pa sta premagala očka in sin Boštjan in Tomaž Pernek z domačo lazanjo in zeleno solato. Vsi tekmovalci so bili nagrajeni s praktičnimi darili, prvi trije pa še z darilnimi boni v vrednosti 500, 350 in 200 evrov.