Radenko Mijatović je pred najzahtevnejšo nalogo, odkar je sredi decembra lani prevzel predsedniški položaj na Nogometni zvezi Slovenije (NZS). Do konca koledarskega leta bo imel največ vpliva pri izbiri novega selektorja članske reprezentance, saj bo v skladu s pristojnostjo in hierarhijo odnosov v krovni organizaciji prevzel tudi največjo odgovornost za prihodnje dosežke izbrane vrste.

Mijatović: Katanec vedel za cilje

Mijatović je v javnih nastopih po koncu neuspešnih kvalifikacij za svetovno prvenstvo v Rusiji zaščitil Srečka Katanca, za katerega pravi, da je opravil »zelo solidno delo«. »Na začetku njegovega drugega mandata nismo pričakovali čudežev. V kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 je imel uvrstitev na tekmovanje na pladnju, saj je Slovenija v Švici vodila z 2:0, a v zaključku tekme prejela tri gole. Tudi v zadnjem obdobju je reprezentanca dobivala zadetke predvsem v zaključkih tekem, kar nas je stalo vidnejši dosežek. S kančkom sreče bi se lahko obrnilo drugače,« ocenjuje Radenko Mijatović.

Katanec je v zadnjem mesecu dni dvakrat javno izpostavil, da nogometna zveza ni postavila konkretnih ciljev reprezentance, s čimer se Mijatović ne strinja. Pravi, da se je tudi selektor Katanec strinjal, da je bil cilj izbrane vrste nastop v dodatnih kvalifikacijah. »S Katancem smo se o tej temi pogovarjali že januarja in februarja. Želja je bila uvrstitev na prvenstvo, cilj pa vsaj drugo mesto, ki je bilo glede na kakovost reprezentance dosegljivo. Tudi selektor se je strinjal s to oceno. Povedal je, da ima moštvo dovolj kakovosti, da lahko tekmuje z vsakim nasprotnikom. V tehničnem in taktičnem smislu je Slovenija dokazala, da bi se lahko vmešala v boj za mundial, ne strinjam pa se z mnenjem, da je Katanca povozil čas,« je za Dnevnik povedal prvi človek nogometne zveze.

Novi selektor znan do novega leta

Ko je Katanec na poslovilni tiskovni konferenci dejal, da je bilo pod vodstvom Aleksandra Čeferina vse dogovorjeno, da selektorski položaj prevzame Tomaž Kavčič, je Mijatović nemudoma pojasnil, da bo NZS izbirala med več kandidati. Zanimivo, da Mijatović ni bil seznanjen z omenjenim dogovorom, čeprav je bil pod Čeferinom podpredsednik nogometne zveze. »Zagotovo bom pri imenovanju novega selektorja najbolj izpostavljen, končno odločitev pa bo z glasovanjem določil izvršni odbor zveze,« pravi Mijatović, ki o kandidatih še molči. Za Kavčiča je dejal, da »ima vse kompetence za selektorja, saj je priznan strokovnjak, korektna in umirjena oseba«. Pogovore s kandidati za Katančevega naslednika bo začel v prihodnjih dneh, medtem pa se v medijih že pojavljajo številna imena. Med domačimi trenerji se poleg Tomaža Kavčiča največkrat omenja Matjaža Keka, med tujimi pa Hrvata Roberta Prosinečkega.

Nogometna zveza zaradi omejenih finančnih zmožnosti ne bo mogla izbirati med tujimi strokovnjaki najvišje ravni, saj bo novemu selektorju po zagotovilih Mijatovića namenila pogodbo s podobnimi denarnimi okviri, kot jo je imel Katanec. Ta je po javno dostopnih podatkih na mesec zaslužil slabih 25.000 evrov, kolikor mu bo v žep kapnilo tudi novembra, čeprav je že sklenil delo. »Katancu se pogodba izteče ob koncu prihodnjega meseca,« je zatrdil Mijatović in napovedal, da bo nogometna zveza imenovala novega selektorja do konca koledarskega leta. Katančev naslednik bo ognjeni krst na slovenski klopi doživel spomladi, ko bo reprezentanca na prijateljskih tekmah začela priprave na prihajajoče izzive v ligi narodov in kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2020.