Po nizu slabih predstav, ki so pred štirimi dnevi z mesta selektorja odnesle Anteja Čačića, hrvaška javnost znova stoji za nogometno reprezentanco. Vero vanjo jim je povrnil Zlatko Dalić, ki je ob debiju na klopi ognjenih v gosteh ugnal Ukrajino z 2:0. Z zmago so si Hrvati priigrali peti nastop v dodatnih kvalifikacijah, v katerih niso še nikoli doslej izpadli.

A to je le eden od razlogov, ki našim južnim sosedom vlivajo optimizem pred novembrskima tekmama za nastop na mundialu v Rusiji. Poleg tega, da bodo v dodatnih kvalifikacijah v vlogi nosilca, so hrvaške medije izdatno navdušili Dalićevi taktični prijemi. Začasni selektor je na sredini Luki Modriću dovolil popolno ustvarjalno svobodo, v napadu pa zadel v polno z Andrejem Kramarićem.

Prav napadalec Hoffenheima, ki je v Kijevu dosegel oba zadetka, je bil glavni akter tudi po tekmi. Na njegovo željo so namreč hrvaški nogometaši uspeh proslavili s prepevanjem pesmi srbskega pevca Saše Matića. Ta je med hrvaškimi reprezentanti očitno zelo priljubljen, saj je nastopil tudi na poroki igralca Reala Matea Kovačića.

Po taktih turbofolk pevca se je rajalo tudi v Srbiji, ki je v Beogradu z 1:0 premagala Gruzijo in si z osvojenim prvim mestom v skupini D prvič po svetovnem prvenstvu leta 2010 zagotovila nastop na velikem tekmovanju. »Najpomembneje je, da smo izpolnili cilj in se lahko veselimo. Rad imam svoj narod, saj ne skriva čustev. Bilo je veliko odrekanj in misli, da so naši rojaki to prepoznali,« je bil po uspehu presrečen srbski vezist Dušan Tadić.

Za novo poglavje v nogometni zgodovini pa so poskrbeli Islandci. Potem ko so se na lanskem evropskem prvenstvu senzacionalno prebili do četrtfinala, bodo prihodnje leto prvič v zgodovini nastopili še na svetovnem odru. Reprezentanca, ki jo vodi zobozdravnik Heimir Hallgrímsson, je v zahtevni skupini s Hrvaško, Turčijo, Ukrajino in Finsko v zadnjem krogu premagala Kosovo (2:0) in osvojila prvo mesto. Država z vsega 335.000 prebivalci tako ni postala le najmanjša udeleženka mundiala, temveč tudi prva z manj kot milijon prebivalci.