Dela v novi stavbi knjižnice Antona Tomaža Linharta na Vurnikovem trgu v Radovljici bi morala iti v teh dneh proti koncu in Radovljičani bi se morali veseliti njene selitve. Da jo bodo po napovedih župana Cirila Globočnika dočakali šele na začetku prihodnjega leta, je bila kriva napaka na strehi, saj ta obilnega junijskega deževja ni vzdržala in voda je pronicala v stavbo.

»Škode zaradi napake ni bilo, ker je objekt še v gradnji, tako da v njem še ni bilo opreme,« je pojasnil župan. Napako je izvajalec del, to je podjetje Javna razsvetljava, d. d., čez poletje odpravil. Dokaz, da streha zdaj zdrži tudi najobilnejše padavine, so po njegovem zadnja obilna deževja, ob katerih se pronicanje vode v stavbo ni ponovilo.

Na virtualni sprehod po novi knjižnici

Čeprav zaposleni težko čakajo selitev, ravnateljica knjižnice Božena Kolman Finžgar poudarja, da mora biti nova stavba zgrajena kakovostno. »Želimo si, da bi bila stavba 110-, ne samo 100-odstotno pravilno zgrajena. Reklamacij si ne želimo.« V stari stavbi knjižnice se medtem prostorska stiska iz dneva v dan jasneje kaže. »Čeprav si tega nikoli nismo želeli, knjige polagamo na vrh polic, pod police, drugo na drugo, zgoščenke imamo zložene po škatlah…« Kolman-Finžgarjeva opisuje trenutne razmere.

Ker se tudi vprašanja obiskovalcev knjižnice pogosto dotikajo nove stavbe, jih zaposleni v knjižnici o napredku pri gradnji neprestano seznanjajo prek objave fotografij na knjižnični spletni strani. Obiskovalci pa se tam lahko s pomočjo filma odpravijo celo na virtualni vodeni ogled novih prostorov, na katerem jih po kotičkih nove stavbe vodi ravnateljica.

Poskrbljeno bo tudi za posebne potrebe

»V novi stavbi bo še enkrat toliko prostora kot v obstoječi,« navdušeno pojasnjuje Kolman-Finžgarjeva. »Zlasti na otroškem oddelku nam ga trenutno močno primanjkuje, do tja mamice z vozički sploh ne morejo. Po novem bo to drugače,« opisuje. V novi knjižnici bo tudi kotiček za mladostnike, dnevna čitalnica z dnevnim in periodičnim tiskom bo hkrati tudi kavarna. »Bralne užitke pa bo možno doživeti tudi na terasi, od koder je najlepši razgled na Radovljico,« pripoveduje ravnateljica.

Nova stavba bo prilagojena tudi obiskovalcem z različnimi vrstami oviranosti. Poseben kotiček bo namenjen slepim in slabovidnim, ki jih bo po knjižnici usmerjala posebna signalizacijska oprema, ter gluhim in naglušnim.

Sedem let čakanja

Po sedanjem načrtu naj bi bila gradbena dela v novi knjižnici končana do konca letošnjega leta, potem pa bodo novo stavbo še tehnično pregledali, preden bo dobila uporabno dovoljenje. Točnega datuma odprtja knjižnice zato na občini še nimajo, že zdaj pa vedo, da njenih vrat na občinski praznik, ki ga praznujejo 11. decembra, ne bodo mogli odpreti, kot so sprva načrtovali. »Že sedmo leto je, odkar se borimo s tem projektom, ampak bomo zmagali,« je v športnem duhu dogajanje komentiral župan Globočnik.

Gradnja nove radovljiške knjižnice se je začela leta 2010, vendar je bila zaradi pomanjkanja finančnih sredstev prvič prekinjena leta 2011, tri leta pozneje pa se je v tretji gradbeni fazi zaradi stečaja izvajalca popolnoma ustavila. Takrat je občina stavbo knjižnice zaščitila. Predlani je ob nedokončani novi knjižnici končno podobo dobila nova radovljiška stanovanjska soseska Vurnikov trg. Da se bo gradnja knjižnice tako zavlekla, na občini niso pričakovali. To dokazuje tudi dejstvo, da so opremo zanjo v vrednosti 450.000 evrov kupili že leta 2010 in jo ustrezno uskladiščili. Nakup opreme je s 308.700 evri sofinanciralo ministrstvo za kulturo.