Golaž, ki izvira iz srednjega veka z območja današnje Madžarske, je v vsem srednjeevropskem območju precej priljubljena jed, ki si jo je severneje od nas mogoče naročiti tudi v najboljših gostilnah in mestnih kavarnah. Še zlasti v Avstriji in na Češkem. Glede tega je golaž pri nas nekoliko zapostavljen, saj se ga drži sloves manj ugledne jedi, ki jo ponujajo predvsem krčme dvomljivega slovesa, največkrat tiste v okolici avtobusnih in železniških postaj. Po svoje razumljivo, saj gre za jed, ki jo lahko pripravimo dokaj enostavno in tudi iz poceni sestavin, kar pa se seveda pozna pri kakovosti. Golaž je ena tistih jedi, za katere samo odlične sestavine niso dovolj, saj je ključna sestavina čas priprave. In če kuhar nima dovolj časa za kakovostno, večurno pripravo sicer preproste jedi, je zagotovo bolje, da poseže po golažu, ki ga zelo spodobno pripravljajo v vsem znanem kamniškem podjetju. Prav odličen bo nastal tudi po tokratnem receptu, ki med drugim razkrije, da med dolgotrajno pripravo kuhar ne bo imel posebno težkega dela, saj bo njegova bodoča mojstrovina sama od seve brbotala v pečici.