Pod obronke čudovitih vinogradov Rad gonsko-Kapelskih goric se Ana Marija Rokavec vrača že leta in leta. »Lepo je tukaj. Všeč mi je, kako lepo skrbijo za okolico,« pove sogovornica in doda: »Zdaj sem se spomnila, da bom morala tudi sama po vrnitvi domov pokositi travo okoli hiše. Dela na vrtu pa tako ni koli ne zmanjka.« Vendar, kot pravi, bo počakalo. Saj ponavadi v Radencih ne ostane dalj kot nekaj dni.

Otroštvo preživela v Radencih

Spokojnost zdraviliškega parka upokojeno Ano Marijo Rokavec popelje v otroštvo. »Deset let sem bila stara, ko me je v Radence s seboj vzela mama. Danes žal že pokojna, je bila srčni bolnik in pri poročili so ji zdravljenje v Radencih,« po ve Rokavčeva, ki jo pogovor vrne v zgodnja 50. leta prejšnjega stoletja. »Spomnim se, da smo takrat stanovali pri Mi rovih, nedaleč stran od tukaj. Sami sva skrbeli za hrano, saj tukaj, kjer je danes zdravilišče, takrat ni bilo ničesar. In tudi pekarno, kamor sem vsako jutro hodila po svež kruh, imam še vedno v lepem spominu.« Mama sogovornice je bila od leta 1950 pa do 2005 redna gostja zdravilišča. »Ko se je odprla mineralna kopel, je vse stavila nanjo. In seveda na takratnega doktorja Klineta, ki je imel tukaj ambulanto in se je res s srcem posvečal prav vsakemu pacientu,« se spominja sogovornica.

Od poškodbe kolka do kapi

»Pred sedmimi leti sem si na smučanju zlomila kolk in masažne kopeli in plava nje v bazenih me je hitro postavilo na noge. Marca 2012 sem imela še zastoj srca in po bolnišničnem zdravljenju sta mi pripadla dva tedna rehabilitacije rav no v Radencih,« se spominja sogovornica, ki danes živi s kar štirimi opornicami v žilah, zaradi boljšega počutja pa se po operaciji v zdravilišče vrača vsaj dvakrat na leto za nekaj dni. Vsekakor ne gre prezreti dejstva, da za zdraviliške goste 24 ur na dan skrbi uigrana ekipa zdravnikov internistov, kardiologov. Vsakega zdraviliškega gosta ob prihodu v zdravstveni center pregleda zdravnik in mu določi individualno prilagojen program rehabilitacije. Skoraj vsi zdraviliški gostje imajo vsak dan predpisane mineralne kopeli, prilagojeno gimnastiko in stopenjsko obremenitev na sobnem kolesu pod vodstvom fizioterapevta. V strokov ni ekipi vsak dan sodelujejo še fiziatri, po potrebi kardiokirurg, interventni kardiolog, angiolog in flebolog, nevrolog, diabetolog, nefrolog, urolog, gastroentero log, ortoped, psiholog, nutricionist, pohvalijo pa se lahko tudi z vrhunsko ekipo specializiranih fizioterapevtov in medicinskih sester. »Rehabilitacija traja vse življenje, in prav to našim gostom vedno znova polagam na srce! Mnogi se tega zavedajo in se tudi zato vračajo k nam na mineralne kopeli in redne kontrole v našo kardiološko ambulanto. Gotovo pa je poleg odlične zdravstvene oskrbe tudi dobro počutje v Radencih tisto, ki pomembno pripomore k hitrejši rehabilitacij,« razloži Andrej Vugrinec, dr. med., specialist kardiologije, vaskularne in interne medicine, ki ima v zdravilišču tudi svojo ordinacijo. Njegove besede potrdi tudi naša sogovornica, ki ji omenjene terapije resnično pomagajo. In pravi: »Nisem ne vem kakšna plavalka, pa kljub vsemu rada zaplavam v bazenu, ponavadi pa si ob prihodu rezervi ram tudi nekaj masaž.«

Čeprav je že 34 let vdova, ji navadno družbe v hotelu ne manjka. »Če prideš za nekaj dni sem, in se že prej dogovoriš za terapije, si čez dan zelo zaseden. Tudi osebje, s katerim se srečujem, je izredno prijazno, srčno. Počutim se kot doma,« nam zagotovi Ana Marija Rokavec. (vl)