Srbija se je uvrstila na svetovno nogometno prvenstvo, potem ko je na polni Marakani z 1:0 premagala trdoživo Gruzijo. Srbska reprezentanca se je s prvim mestom v skupini D neposredno uvrstila v Rusijo, medtem ko se je na drugo mesto z zmago v Walesu prebila Irska. Islandija je z zmago proti Kosovu v skupini I potrdila uvrstitev na SP. Kot kaže, se je hrvaška šok terapija z menjavo selektorja pred zadnjim krogom kvalifikacij obrestovala. Hrvati so namreč na krilih novega selektorja Zlatka Dalića zmagali na olimpijskem stadionu v Kijevu ter si priborili tekmi dodatnih kvalifikacij. Uvrstitev Španije na mundial in Italije v dodatne kvalifikacije je bila znana že pred zadnjim krogom.

Nemci potolkli rekorde

»Drugi igralci, stara dobra Nemčija,« so zadnjo kvalifikacijsko tekmo proti Azerbajdžanu z zadovoljstvom pospremili nemški mediji. Aktualni svetovni prvaki so v Kaiserslauternu z zmago s 5:1 vnovič potrdili svojo premoč v skupini C, pri čemer ne gre prezreti, da je selektor Joachim Löw na obeh oktobrskih kvalifikacijskih tekmah priložnost ponudil prav vsem 23 vpoklicanim nogometašem.

Z desetimi zmagami na desetih tekmah in 30 osvojenimi točkami so Nemci kvalifikacije za mundial odigrali brezhibno in po Špancih – ti so nato leta 2010 osvojili naslov svetovnih prvakov – postali šele druga evropska reprezentanca brez oddane točke. A to ni njihov edini uspeh. S 43 doseženimi zadetki so za gol presegli evropski rekord Španije iz leta 2000, rekordna pa je tudi njihova razlika v golih, ki znaša plus 39.

Nedeljski dvoboj proti Azerbajdžanu bo sicer v lepem spominu ostal Thomasu Müllerju, ki je postal najuspešnejši nemški nogometaš po številu zmag v kvalifikacijah. Zvezdnik Bayerna iz Münchna je za svojo državo v kvalifikacijah za evropsko in svetovno prvenstvo vpisal 39 nastopov, od tega pa je igrišče 34-krat zapustil kot zmagovalec.

Čeprav so Müller in soigralci nesporni zvezdniki teh kvalifikacij, pa njihov selektor miri evforično javnost. »Bila bi napaka, če bi te kvalifikacije vzeli za merilo,« ostaja previden Joachim Löw. »Seveda smo odigrali dobro, a na svetovnem prvenstvu bodo nastopile zelo raznolike reprezentance. Ostati moramo na realnih tleh, dela je še zelo veliko. Doseči želim nekaj zelo posebnega in postati drugič zapored svetovni prvak.«

Če se bo 57-letniku želja izpolnila, bo s svojimi izbranci postal prvi, ki mu je uspelo ubraniti naslov svetovnih prvakov. Težko uresničljiv cilj se zdi precej verjetnejši, če pristavimo, da so Nemci v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo dobili 16 zaporednih tekem, s čimer so izenačili lasten svetovni rekord, dosežen med letoma 1969 in 1985.

Kriza argentinskega napada

Še zdaleč tako prepričljivi kot Nemci niso v teh kvalifikacijah njihovi tekmeci iz finala zadnjega svetovnega prvenstva, Argentinci. Dvakratni svetovni prvaki bodo v noči na sredo v gosteh igrali proti Ekvadorju, ki ga nekoliko ironično vodi njihov rojak Jorge Celico. »Usoda te postavi pred izzive, ki si jih ne moreš niti predstavljati. A Ekvadorcem sem veliko dolžan, saj sem tu preživel večino svoje trenerske kariere. Dandanes moram biti hvaležen za to in se potruditi po svojih najboljših močeh,« pred obračunom pravi med Argentinci slabo poznani 53-letnik.

Tokratne kvalifikacije so za Argentino pravo nasprotje tistih izpred štirih let, ko so z 32 točkami osvojili prvo mesto. V tem ciklusu so zamenjali kar tri selektorje, s 25 točkami pa so trenutno šele šesti. Za zanesljivo osvojitev tako želenega petega mesta, ki prinaša dodatni tekmi proti Novi Zelandiji, morajo v zadnjem krogu zmagati oziroma v primeru poraza upati, da Kolumbija v gosteh premaga Peru. Nedosegljiva sicer ni niti neposredna uvrstitev v Rusijo, a v tem primeru bi morala Peru in Kolumbija remizirati, Brazilija premagati Čile, gavči pa zmagati.

Kot ugotavljajo tuji mediji, obstaja kar 12 različnih scenarijev, ki bi Argentini prinesli nastop na prvenstvu oziroma vsaj dodatne kvalifikacije, a bodo skoraj vsi brezpredmetni, če selektor Jorge Sampaoli ne bo prebudil napada. Ta je v hudi krizi, saj iz zadnjih 73 poskusov proti nasprotnikovim vratom ni zadel niti enkrat.

Pari zadnjega kroga južnoameriških kvalifikacij, v sredo ob 01.25: Paragvaj – Venezuela, Brazilija – Čile, Ekvador – Argentina, Peru – Kolumbija, Urugvaj – Bolivija, vrstni red: Brazilija 38, Urugvaj 28, Čile in Kolumbija po 26, Peru in Argentina po 25, Paragvaj 24, Ekvador 20, Bolivija 14, Venezuela 9.