S takšno žago se lahko lotimo manjših posegov in tudi kakšnega debelejšega drevesa, zares pa blesti pri srednje zahtevnih opravilih. Je obvladljiva, okretna in prijetna za uporabo. Nepoznavalcem motornih žag jo približajo tudi dodatki in drobnarije, zaradi katerih se hitreje in lažje priučimo dela z motorno žago.

Zunanja podoba pred preizkusom

Husqvarna 450 je priročna žaga. S tem mislimo na njene zmerne dimenzije, obvladljivo moč in malenkosti, ki olajšajo uporabo. Brez meča in verige tehta 4,9 kilograma, njen motor zmore 2,4 kW, opremljena je z 38-centimetrskim mečem. Pod stranskim pokrovom je skrita značilna Husqvarnina zunanja sklopka, pokrov pa je pritrjen z eno matico. Zgornji pokrov valja stoji na mestu s pomočjo hitro odstranljivih sponk, pod njim pa imamo dostop do vžigalne svečke in zračnega filtra. Vlek zraka je urejen tako, da zaradi centrifugalnega čiščenja vsesanega zraka ta do zračnega filtra pride že delno očiščen. Filter je tako manj izpostavljen prahu, intervali za čiščenje pa so manj pogosti.

Primerna tudi za začetnika

Husqvarnino izhodišče je predvsem v razredu lažjih in srednje močnih motornih žag možnost, da z nakupom izdelka pridobimo tudi znanje za njegovo uporabo in vzdrževanje. Prvi korak je izkušen prodajalec, po nakupu pa navodila, v katerih se seznanimo z delovanjem nove naprave. Uporabniški priročnik žage Husqvarna 450 najprej s poenostavljenimi shemami, pozneje pa še v besedilu povzame osnove vzdrževanja in varne uporabe motorne žage. Razložena sta priprava goriva ter vzdrževanje meča in verige, zajete so tudi osnovne delovne tehnike. Vse teme so obširneje in z nazornejšim slikovnim gradivom razložene tudi na Husqvarnini spletni strani, ki je odlična izhodiščna točka za nabiranje znanja o delu v gozdu. Na Husqvarni 450 najdemo tudi oznake določanja smeri pri podiranju dreves ter preprosto shemo, ki prikazuje zagon hladnega in toplega motorja.

Zagon ni povzročal težav

Žaga ima kombinirano stikalo start/stop, ki se samodejno vrača v začetni položaj. Navodila za zagon na žagi so sledeča: stikalo prestavimo v položaj »čok«, šestkrat stisnemo črpalko za gorivo, potegnemo vrvico. Stikalo vrnemo v začetni položaj in ponovno potegnemo vrvico. Deluje. Opisan postopek se je pri hladni žagi obnesel pri različnih zunanjih temperaturah, ogret motor pa sploh ni bil zahteven glede moči, potrebne za zagon.

Vsestransko žago omejuje le moč

Po zagonu smo začeli žagati. Veriga je hitra, žaga pa se živahno odziva na vsak stisk ročice. V rokah deluje uravnoteženo, je lepo vodljiva in obvladljiva. Pri podiranju manjših dreves in razžagovanju jo zlahka zanesljivo držimo v rokah in usmerjamo po svojih željah, pri čemer pri dobro nabrušeni verigi zagotovi čist in hiter rez. Pohvaliti velja nizke vibracije, za kar poskrbi učinkovit sistem blaženja tresljajev, verjetno pa tudi kakovostno izdelan motor s Husqvarnino tehnologijo X-torq, ki obljublja nižjo porabo goriva in zmanjšane emisije izpušnih plinov. Pa napravimo preskok do izkušenj profesionalca. Žago je z nami preizkušal poklicni sekač, ki je potrdil, da gre za vsestransko žago, pravo »kmečko delavko«. Med delom je občutil nizke vibracije, ki so v kombinaciji z nizko težo odličen recept za dalj časa trajajoče delo brez izrazite utrujenosti. Na nizke vibracije in tekoče delo vpliva tudi tanjša veriga z 1,3 mm utorom na meču. Meje Husqvarne 450 dosežemo šele pri sečnji debelejših dreves, kjer pridejo do izraza manjša moč, krajši meč in tanjša veriga, kar je nekako v skladu s pričakovanji glede žage s 3,2 konjske moči. Priprava zaseka je pri debelejših drevesih zamudnejša, razžagovanje dreves s premerom več kot 30 centimetrov dolgotrajnejše.

Usklajena, zanesljiva, nezahtevna

Husqvarna 450 je zelo učinkovita žaga, primerna za široke potrebe. Če bi imeli možnost, bi bila prva izbira za večino nalog v gozdu in na kmetiji. Za veliko število opravil je namreč »ravno prav« – za kleščenje ni pretežka, dovolj je močna za delo v manjšem gozdu in za urejanje okolice, čiščenje gozdnega roba  … Ima tudi prave kvalitete za pripravo drv ali za hitre naloge s pogostim vžiganjem. Husqvarna 450 ni edina motorna žaga s takšnim značajem, a jo velja vseeno pohvaliti kot posrečeno zmes moči, priročnosti in zanesljive izdelave.