Značilnosti tovrstnih kotlov so nadpovprečen izkoristek, tiho delovanje, najboljše koriščenje energije in varčna poraba. In ker plinske kondenzacijske kotle izdelujejo v velikih količinah, je njihova proizvodna cena nizka. Poleg tega omogočajo najvišje dolgoročne prihranke.

Od 23 do 45 odstotkov prihranka

Uporaba zemeljskega plina v 20 letih obratovanja ogrevalnega sistema zagotavlja daleč najvišje prihranke v primerjavi z ostalimi energenti. To je v študiji potrdil Boris Vidrih s Fakultete za strojništvo v Ljubljani. Po njegovem izračunu ima hiša energijskega razreda C (manj potratna hiša), ki za ogrevanje uporablja kotel na zemeljski plin, za najmanj 45 odstotkov višje prihranke kot drugi ogrevalni sistemi. Tudi pri energijsko bolj potratni hiši razreda E (potratnejša hiša velikosti 180 m2) plinski kotel zagotavlja za najmanj 23 odstotkov višje prihranke. Povedano drugače – za energijsko hišo razreda E prihranki v 20 letih obratovanja ogrevalnega sistema presegajo 18.000 evrov.

Najugodnejša začetna investicija

»V primerjavi z ostalimi energenti je pri zemeljskem plinu najugodnejša tudi začetna investicija. Vgradnja kotla na zemeljski plin »na ključ« stane od 3.000 evrov dalje, investicija pa se povrne v pičlih treh letih,« pojasnjuje Urban Odar, direktor GIZ za distribucijo zemeljskega plina.

Več na www.zemeljski-plin.si