No, šala je morda res malce preveč črna, a namiguje tudi na sodobne razmere. Morda si samo želimo dokončati službene obveze doma, morda nas v to prisili časovna stiska v službi, morda espejevske razmere, ko drugih službenih prostorov sploh nimamo … Kakor koli že, delo na domu, domača pisarna, pisarna doma ali kaj podobnega ni danes nič nenavadnega, prej nuja. Lahko je sicer le nadaljevanje učne dobe z delovnim kotičkom, lahko pa je tudi razkošje s posebno delovno sobo. V vsakem primeru je pomembno, kako si tako delovno mesto opremimo, da delo ne bo muka, temveč veselje. In bo temu primeren tudi učinek.

Osnovni elementi

Sodobne komunikacijske tehnologije nam omogočajo stalen stik s tako rekoč vsem svetom, zato veliko prostora pravzaprav niti ne potrebujemo. V vsakem primeru moramo tak prostor prilagoditi potrebam naših nalog. Osnovni elementi so še vedno pisalna miza, primerna omara ali police in predalniki (morda celo na kolesih) oziroma prostor za dokumentacijo in papirje, primerna odlagalna površina in seveda stol. Zanj je priporočljivo žrtvovati primerno vsoto, še zlasti ko smo zaradi obvez prisiljeni presedeti več časa. Dobra izbira je stol na kolescih z nastavljivim naslonjalom in sedalom, saj ga tako lahko prilagajamo svoji višini in teži. Za ergonomsko oblikovan stol nam bo hrbet zelo hvaležen!

Drugi enako pomemben dejavnik je osvetljenost delovnega mesta. Naravna svetloba je zaželena, a se je včasih treba prilagajati legi okna oziroma drugih steklenih površin. Pisalne mize pa nikoli ne postavimo naravnost pred okno, saj je svetlobni kontrast lahko zelo moteč. Svoja pravila ima tudi umetna svetloba. Če so luči primerne za branje ali kuhinjska opravila, to še ne pomeni, da so primerne za pisarno. Stropna svetila, ki visijo nad nami, niso primerna za delo na računalniku, saj se svetloba odbija od zaslona in lahko utrudi oči. Rešitev je v posredni osvetljavi – luči usmerimo v steno in strop in tako omehčamo svetlobo. Najboljša rešitev pa je primerna namizna svetilka, ki jo lahko obračamo po potrebi.

Dodatna oprema

Poleg glavnega delovnega  prostora razmislimo tudi o dodatni pisarniški opremi. Za manjša stanovanja so zelo primerni pisarniške omare in predalčniki. Sicer so omare in vgradne omare idealne za shranjevanje večjih predmetov in papirjev, z odprtimi policami pa lahko dolgočasne funkcionalne elemente popestrimo z osebnimi dekorativnimi predmeti. Pri tem ni dobro pretiravati, da nam sicer ljubi predmeti ne postanejo kičasti in moteči, zlasti ko je treba vzdrževati red. Za nekatere je slednje kar težko opravilo …

Skratka, pomembno je, da je domača pisarna praktična in udobna. Okolje, ki naj bi spodbujalo ustvarjalnost in produktivnost, pa zahteva tudi skrbno načrtovanje. Če v domači pisarni preživimo velik del dneva, je prav, da je prostor dobro izkoriščen, da se ne bi počutili utesnjeno. Ko se lotimo urejanja domače pisarne, poskusimo ustvariti prijetno delovno vzdušje, ne glede na velikost prostora, ki nam je na voljo. Uporabimo primerne materiale in umirjene barve, rastline, okrasne predmete in fotografije. Delo v prijetnem okolju bo nedvomno bolj učinkovito in veselo. Ni nujno, da je naš domači delovni kotiček videti preveč konvencionalno. V vsakem primeru pa ne smemo pozabiti niti na prezračevanje, kajti tudi pomanjkanje kisika močno vpliva na naše delo. (ktm)