Že manjše količine alkohola, celo manjši kozarec vina, lahko poveča tveganje za nastanek raka v ustih, grlu, požiralniku, na pljučih, jetrih in prav tako raka dojk pri ženskah, opozarja britanski vladni odbor, ki se sklicuje na priporočila Svetovne zdravstvene organizacije, piše Guardian.

Povezave med alkoholom in rakom dojk

Avtorji članka, objavljenega v reviji Drug and Alcohol Review, trdijo, da proizvajalci alkohola v raziskavah, ki jih sami financirajo, trdijo, da so edino večje količine alkohola odgovorne za nastanek nekaterih vrst raka.

Po navedbah avtorja članka pa je nevarnost za nastanek nekaterih oblik karcinoma povezana celo z zelo malimi količinami alkohola. In tako je lahko že priporočeno število 14 enot pijače na teden previsoko.

Vpliv večjih količin alkohola na jetra in trebušno slinavko je že znan, medtem ko je učinek na nastanek raka dojk in debelega črevesja manj preučen.

Več kot 100 epidemioloških študij je pokazalo povezavo med rakom dojk in alkoholom, tveganje pa je večje tudi pri konzumiranju manj kot enega kozarca vina na dan.

Alkohol ima tudi pozitivne učinke

Drugače je pri moških, znanstveniki s Harvarda namreč niso potrdili, da bi pri njih zmerno konzumiranje alkohola znatno vplivalo na razvoj raka (razen, če kadijo), zato pa, kot smo že omenili, vpliva na razvoj raka dojk pri ženskah.

Profesor nutricizma in epidimiologije Edward L Giovannucci, vodilni avtor poročila, ocenjuje, da je nevarnost za razvoj raka skromna. In ker so znani tudi nekateri pozitivni učinki občasnega uživanja alkohola, je težko določiti dejansko nevarnost za zdravje. Tako ena pijača na da dan recimo zmanjša tveganje za sladkorno bolezen pri ženskah, pravi Giovannucci, ki ocenjuje, da bi lahko tako bil splošen učinek na zdravje pozitiven. »Pri raku debelega črevesja je tveganje tako za moške kot ženske majhno, vendar le če ne spijejo več kot dve pijači na dan,« še dodaja.

Giovannucci sicer ne bi nikomur priporočal pitje alkohola za izboljšanje zdravja, toda kot pravi, »če popijete kozarec ali dva na dan in se zdravo prehranjujete, pri tem pa ne kadite, verjamem, da je tveganje za nevarnost raka majhna.« Po drugi strani pa tistim, ki imajo v družini primere raka dojk in debelega črevesja, priporoča, da se alkoholu povsem odpovejo, oziroma da ne popijejo več kot enega kozarca na dan.