Čeprav so Nizozemci na gostovanju v Belorusiji zmagali s 3:1, so njihove možnosti za uvrstitev na svetovno prvenstvo pičle. Tulipanom so v skupini A načrte pokvarili Švedi, ki so Luksemburg odpravili s kar 8:0 in dosegli najvišjo zmago po letu 1954, ko so bili z 10:1 boljši od Fincev. Takšen scenarij se je zdel nepredstavljiv celo selektorju Nizozemske Dicku Advocaatu, ki se je še dan pred tekmo posmehoval vprašanju enega od novinarjev, ali lahko Švedi zmagajo z 8:0.

»Ne bodo zmagali z 8:0. Kakšno trapasto vprašanje pa je to? 8:0? Ne, ne verjamem,« je arogantno odvrnil Dick Advocaat, ki se mu je izjava vrnila kot bumerang. Sedemdesetletniku v soboto zvečer že ni bilo več do smeha, saj je zdaj s svojimi izbranci pred misijo nemogoče. Jutri se bodo namreč v zadnjem krogu pomerili prav s Švedi, za osvojitev drugega mesta, ki prinaša dodatne kvalifikacije, pa bi morali biti boljši z vsaj sedmimi goli razlike.

»Da bi Beloruse premagali z 8:0, ni bilo pričakovati, in tudi zmaga proti Švedski s 7:0 se ne bo zgodila,« je priznal zvezdnik Nizozemske Arjen Robben in pripomnil: »Seveda ne smemo obupati, a je bolje, da povem, kar si vsi mislimo.«

Dobro predstavo na zahtevnem igrišču v Zenici sta v skupni H prikazali BiH in Belgija. Ta je bila boljša s 4:3 in še dvanajstič zapored ostala neporažena. Pri gostih, ki so z uspehom potrdili prvo mesto v skupini, se je med strelce vpisal tudi Jan Vertonghen. Branilec je 96. nastopil za svojo reprezentanco in izenačil rekord rojaka Jana Ceulemansa. BiH se bo sicer v zadnjem krogu pomerila proti Estoniji, a tekma ne bo odločala o ničemer, saj so se ji vrata svetovnega prvenstva s porazom dokončno zaprla.

Izjemno zanimivo bo sicer v zadnjem krogu v skupini B, v kateri se bodo jutri Švicarji in Portugalci v Lizboni udarili za prvo mesto. Evropski prvaki za neposredno uvrstitev na turnir potrebujejo zmago, s čimer bi se pridružili Španiji, Angliji, Nemčiji, Belgiji, in Poljski, ki so si nastop v Rusiji že zagotovile.