O novem filmu Angeline Jolie Najprej so mi ubili očeta (First They Killed My Father) se je že veliko pisalo. Sploh po tem, ko je revija People opisala avdicijo, na kateri so izbirali glavne otroške igralce. Ta je bila res posebna. Angelina Jolie je kandidate zanjo iskala v sirotišnicah, cirkusih in šolah za revne, ker je želela otroke, ki so izkusili trpljenje, na avdiciji pa je uprizorila precej kruto igro. V njej je pred otroka na mizo položila denar, mu rekla, naj si zamisli, za kaj bi ga porabil, nato pa ga je moral ukrasti in lagati ter ga na koncu vrniti.

Čustveni odzivi otrok so bili seveda neizogibni, zgražanje javnosti po intervjuju pa prav tako. Igralka in režiserka ter znana humanitarka in zaščitnica otrok je svoje izjave takoj zanikala, revija pa je odgovorila tako, da je objavila prepis celotnega pogovora, iz katerega je bilo jasno razvidno, da njenih izjav niso obračali po svoje.

Ted Sarandos ji je dal vse

Zdaj se o drami Najprej so mi ubili očeta o genocidu v Kambodži, ki so ga v 70. letih izvajali Rdeči kmeri in pri tem pobili slaba dva milijona ljudi, kar je četrtina prebivalcev, končno piše tudi iz drugih razlogov, saj je po predvajanju v »domači« Kambodži prišla tudi na Netflix. Za to platformo jo je Angelina Jolie tudi posnela. Ted Sarandos, Netflixov šef, je bil edini, do katerega je pristopila, ker je vedela, da bo tudi edini, ki bo sprejel vse njene zahteve in ne bo postavljal pogojev. »Drugi bi hoteli, da film posnamemo v angleščini, da mamo igra znana igralka iz Kitajske in da znižamo proračun,« je dejala Joliejeva, ki je za svoj četrti, več kot dve uri dolg film potrebovala 24 milijonov dolarjev in 60 snemalnih dni, zraven pa še sedemmestni znesek, ki je pokril njene potrebe po družinskih potovanjih v Kambodžo.

Dobila je vse, končni izdelek pa je soliden in zagotovo najboljši film Angeline Jolie doslej. Posnet je v kmerovskem jeziku z občasnimi vložki v francoščini in vietnamščini, kadar to zahteva zgodba, postal je tudi kandidat Kambodže za tujejezičnega oskarja. Lirična drama je polna čudovitih posnetkov narave, ima zelo malo dialogov ter prepričljivo »igralko« Srey Moch. Ta je Joliejevo na avdiciji prepričala, ker je dolgo čakala, preden je vzela denar, zlahka lagala, nato pa jokala, ko ga je morala vrniti, ker je z njim želela plačati za pogreb dedka. Njen odziv ji je prinesel vlogo Loung Ung, glavne junakinje filma, po spominih katere je posnet film.

Družina Jolie-Pitt je polna presežnikov

Direktor fotografije pri filmu je bil oskarjevec Anthony Dod Mantle, ki je z britanskim filmarjem Dannyjem Boylom delal tako pri Revnem milijonarju kot pri 127 urah, med producenti filma pa je poleg nominiranca za oskarja Rithyja Panha, režiserja dokumentarca Slika, ki je ni, tudi Angelinin 15-letni sin Maddox Jolie Pitt.

Madoxx je tudi razlog, da je Angelina film sploh posnela. Ko je pred 17 leti v Kambodži med snemanjem Lare Croft prebrala knjigo Ungove, si je tam želela posvojiti otroka, za nasvet pa prosila kar Ungovo. Odločila se je za Maddoxa, ki je bil njen prvi otrok in je očitno pravi čudežni deček. Poleg tega, da ga zanima film, se uči tudi letenja in tujih jezikov. Po besedah mame govori tekoče francosko, zna pa tudi nekaj ruščine in nemščine. »Zelo je sposoben in me nenehno preseneča,« je polna pohval Angelina Jolie, ki ima tudi sama kamboško državljanstvo, Maddoxu pa pripisuje dobršen del odgovornosti za nastanek filma. Ne samo da jo je pregovoril, da se znova loti tega projekta, ki ga je v preteklosti opustila, ampak je bil dejaven tudi pri produkciji, čeprav je star komaj 15 let. »Prebral je scenarij, pomagal z zapiski in se udeleževal produkcijskih sestankov,« je mama naštevala njegove prispevke k filmu, pri katerem je uradno naveden kot producent. Pri filmu je delal tudi Angelinin drugi sin, 13-letni Pax Thien, ki ga je posvojila v Vietnamu. Pax je podpisan kot avtor fotografij, ki so nastale na snemanju filma.

»Poskušal sem pomagati, kjer koli sem lahko,« je za revijo People povedal Maddox, ki pravi, da je mama na snemanju zabavna in da je lahko delati z njo. »Čudežna je,« je še dejal najstnik, ki je ponosen na to, da je Kambodžan, in se rad vrača v domovino, kjer so mu najbolj všeč ljudje, »ker so mirni, sproščeni in ker, ko želijo narediti kaj divjega, to naredijo«. Kako je do fotografiranja pristopal njegov mlajši brat, v medije ni pricurljalo, očitno pa je, da med šestimi otroki Angeline Jolie kar kipi od ustvarjalne energije. Nihče med njimi pa ne želi biti igralec, kot sta njihova slavna mama in oče Brad Pitt.