Podjetje iz Redmonda je za 17. oktober napovedalo zagon platforme za razvoj vsebin za navidezno resničnost, nadgrajeno resničnost ter vse vmes, vse skupaj pa so združili pod oznako mešana resničnost. Poleg platforme za razvoj so predstavili tudi celo serijo novih očal za mešano resničnost, ki omogočajo vživljanje v navidezni svet in zmorejo vanj prenesti tudi uporabnikovo premikanje po resničnem svetu, brez dodatnih zunanjih senzorjev. Vse skupaj pa je Microsoft dopolnil še z izdelavo posebnega operacijskega sistema, ki ni več dvodimenzionalen zaslon z datotekami in bližnjicami, temveč prava virtualna hiša z različnimi sobami, po katerih se lahko sprehajamo.

Virtualno hišo lahko postavimo v pripravljena virtualna okolja s čudovitimi razgledi na gore, morje ali kaj drugega, poljubno pa lahko opremljamo tudi notranjost ter vsaki sobi pripišemo določeno namembnost. Hočete gledati filme? Sprehodite se v svoj lasten kino z virtualnim zaslonom čez celo steno. Se želite pripraviti na sestanek? Pojdite v pisarno, kjer imate na eni steni odprt word ali power point, na drugi steni spletni brskalnik, na tretji pa koledar z vsemi pomembnimi termini. Ko ste pripravljeni, pa skličite sestanek kar v virtualnem svetu in sestankujte z avatarji sodelavcev.

Mešana resničnost ni zgolj za najzmogljivejše računalnike

Microsoft trdi, da našteto ni znanstvena fantastika, temveč naj bi bilo od 17. oktobra naprej dostopno uporabnikom operacijskega sistema windows 10, ki imajo očala za Microsoftovo mešano resničnost. Pri tem je treba poudariti, da bodo vsaj del izkušnje lahko doživeli tudi tisti, ki ne premorejo najbolj zmogljivih in sodobnih osebnih računalnikov.

Standardno skupino storitev bodo lahko uporabljali skoraj vsi osebni računalniki in prenosniki z integriranimi grafičnimi karticami. Skupina storitev, ki zahteva visoko zmogljivost, pa bo delovala na napravah z dovolj zmogljivimi grafičnimi karticami, izdelovalcev, kot sta Nvidia in AMD. V standardni skupini bodo vse Microsoftove aplikacije, v nadstandardni pa bodo najboljše in najbolj zahtevne videoigre.

Da bi s širokim naborom očal za Microsoftovo mešano resničnost, ki jih sicer izdelujejo Acer, Dell, HP, Lenovo, izstopal pa naj bi Samsungov hmd odyssey, lahko igrali še več najboljših iger, je Microsoft napovedal tudi načrte za sodelovanje z največjo spletno trgovino videoiger Steam in integracijo njihove ponudbe za navidezno resničnost, da bo združljiva z napravami in okoljem Microsoftove mešane resničnosti.