Potem ko je več kot 5000 Škotov zasedlo Ljubljano, so se v Stožice mnogi odpravili kar peš s pomočjo navigacije na mobilnih telefonih. Polne žepe zaslužka so imeli tudi taksisti, ki so navijače v kolonah prevažali na stadion ob obvoznici. Med igranjem himen so škotski navijači, nagneteni na tribuni za golom, odčitali slovenskim lekcijo iz domovinske vzgoje, kako se glasno in ponosno prepeva ob enem izmed nacionalnih simbolov. Istočasno so z razvitjem katalonskih zastav izrazili podporo neodvisnosti te španske pokrajine.

Katanec je z Bezjakom in Skubicem zaprl avtocesto

Gledalci so v odličnem vzdušju videli tekmo preobratov, v kateri je bila Slovenija boljša, a dobre igre v drugem polčasu ni okronala z zmago. Škoti so bili po vodstvu v prvem polčasu trdno na drugem mestu skupine F, vendar je selektor Srečko Katanec z zamenjavo igralcev na desni strani spremenil potek tekme. Zaradi napak v obrambnih nalogah, saj je bila na desni strani avtocesta za škotske napade, sta med odmorom v slačilnici ostala Struna in Repas, v igro pa je poslal Bezjaka in Skubica. Slovenske napade je z dvema goloma unovčil hitri, vztrajni in iznajdljivi Bezjak za vodstvo z 2:1.

»Gola je dosegel igralec, ki že mesece ne igra nogometa. To je znanstvena fantastika in ena izmed posebnosti Slovenije,« je izpostavil selektor Srečko Katanec na zaključnem druženju z mediji, ki je trajalo slabih 18 minut. Verjetno bi še dlje, vendar je pred vrati že čakal nervozni škotski selektor Gordon Strachan. Škotom se nikakor ni uspelo izvleči iz podrejenega položaja, čeprav so potrebovali zmago. Na račun spretnosti so zmogli le izenačenje v finišu tekme, saj je Slovenija znova pokazala staro slabost s prejetim golom po 80. minuti. V sodnikovem dodatku jim ni uspelo unovčiti igralca več, potem ko je zaradi udarjanja nasprotnega igralca kapetan in jubilant s stoto tekmo v reprezentančnem dresu Cesar prejel rdeči karton. »Če bi tekma trajala le 80 minut, bi bili mi v dodatnih kvalifikacijah. Bili smo veliko boljši od Škotov, ki so bili vso tekmo podrejeni. Fantom čestitke za dobro predstavo, želim jim vse najboljše v nadaljevanju. Bili smo v zahtevni skupini, saj nam Škoti in Angleži že tradicionalno ne ustrezajo, Slovaki pa so spoštovanja vredna reprezentanca,« je poudaril Katanec.

Poudaril je, da se poslavlja z dobrimi občutki. Najbolj se je razgovoril o svojem drugem selektorskem mandatu, za katerega trdi, da je v njem naredil vse, kar je bilo mogoče. Prepričan je, da je v petih letih opravil veliko delo, in upa, da se bo Slovenija v naslednjem ciklusu uvrstila na evropsko prvenstvo. »Moje delo ni bilo kar tako. Vse je bilo načrtovano in reprezentanca je videti zelo dobro, a še ni dokončno oblikovana. Primer dokončno oblikovane reprezentance je Islandija. Fantje imajo kakovost, le v klubih morajo igrati. Pred letom dni je na mojo idejo sodelavec postal Tomaž Kavčič. Dogovor z vodilnimi je bil, da po enem letu reprezentanco prevzame on in jo vodi naprej. To je normalen proces, saj Tomaž pozna fante, natančno ve, kaj se dogaja v ekipi. Pred enim letom sem se odločil, da bom zaradi odnosa novinarjev do sebe in reprezentance nastavil hrbet do konca kvalifikacijskega ciklusa,« je bil o svojem nasledniku zelo odločen Katanec, ki pa ni hotel špekulirati, kdo bi bil primeren naslednik, če vodstvo Nogometne zveze Slovenije ne bo izbralo Kavčiča.

Če bo prišel tujec, bo v še večjih težavah ob spoznavanju razmer v reprezentanci. »Če bi bil kriterij, da lahko v reprezentanci igrajo nogometaši, ki so v tekmovalnem pogonu, bi v zadnjem letu poklical 60, 70 nogometašev. Igralci, ki stalno igrajo, imajo samozavest in ima selektor lahko delo. Če nekdo ne igra, mu težko razložim nekaj, česar ni vajen iz tedna v teden,« je bil zgovoren Katanec.

Zaradi novinarjev ni odšel skupaj s Čeferinom

Za konec je zajel sapo in presenetil s priznanjem: »Ko je z vrha Nogometne zveze Slovenije odšel Aleksander Čeferin, sem prekršil svoja moralna in etična načela. Če bi bi odnos vas novinarjev do reprezentance takšen, kot mora biti, bi jaz odstopil tisti dan, ko je Čeferin postal predsednik Uefe. Ker odnos sedme sile ni pravi, sem se odločil, da ne bom odstopil, ker mediji pač nimate pravice, da kogar koli menjate. Sploh nisem jezen na vas.«

Logično je seveda sledilo vprašanje, ali smo torej novinarji največja težava slovenske nogometne reprezentance. Najprej je dejal, da tega sploh ne bo komentiral, nato je sledil rafal njegovih zaključnih misli: »Mediji nimate pravice reprezentanci postavljati cilje. To lahko naredijo vodilni iz vrha NZS. Jaz sem cilje izpolnil, vam pa niso bili predstavljeni. Če bi mi pred kvalifikacijami postavili cilj, da se moramo uvrstiti v Rusiji, ne bi bil več selektor. Letvico je treba malo spustiti. Na zadnjih dveh tekmah smo pokazali, da znamo igrati in manjka zelo malo.« Ob slovesu je reprezentanci zaželel boljše sojenje, saj je prepričan, da na nobeni tekmi doma Slovenija ni imela enakovrednega sojenja. Pohvalil se je, da je v prvem mandatu sprejel reprezentanco, ki je imela eno točko v kvalifikacijah, zdaj, ko jo zapušča, jih ima 15.