Na ulicah Barcelone se je na shodu proti neodvisnosti, ki se je začel ob 12. uri, po navedbah organizatorjev iz organizacije Katalonska civilna družba zbralo več kot milijon ljudi, s čimer so popravili prvotne navedbe o 950.000 udeležencih.

Mestna policija je medtem sporočila, da je na protestu 350.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na protest so z avtobusi in vlaki prišli tudi številni ljudje iz drugih delov Španije. Protestniki so nosili španske, katalonske in evropske zastave ter vzklikali "živela Španija" in "Jaz sem Španec!"

Danes so tako Katalonci, ki nasprotujejo neodvisnosti in so se poimenovali "tiha večina", prekinili svoj molk in se odpravili na ulice. "Morda smo bili predolgo tiho," je dejal 44-letni udeleženec protesta Alejandro Marcos. "Zdi se, da tisti, ki je glasnejši, premaga argumente. Zato moramo povzdigniti glas ter jasno in glasno povedati, da ne želimo neodvisnosti," je še povedal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Nekateri protestniki so pozvali tudi, naj katalonskega premierja zaprejo zaradi izvedbe nezakonitega referenduma, na katerem so sicer volivci ob 43-odstotni udeležbi z 90-odstotno večino podprli samostojnost Katalonije.

Rajoy podprl protest

Na Twitterju je protestni shod podprl tudi španski premier Rajoy. "Nazaj k razumu v obrambo demokracije, ustave in svobode. Obvarovali bomo enotnost Španije, niste sami," je zapisal.

"Nazaj k razumu" je sicer tudi geslo današnjega protesta, ki ga organizira organizacija Katalonska civilna družba. Podprla pa ga je tudi Rajoyeva konservativna Ljudska stranka in predstavniki liberalne stranke Ciudadanos.

Protestnike je nagovoril tudi špansko-perujski pisatelj in prejemnik Nobelove nagrade za literaturo Mario Vargas Llosa, ki je dejal, da "zarota zagovornikov neodvisnosti ne bo uničila španske demokracije".

"Treba bo veliko več kot zarota pučistov (...) za uničenje tistega, kar se je gradilo 500 let, ne bomo jim dovolili," je še povedal. "Tu so združeni miroljubni državljani, ki verjamejo v skupno življenje in svobodo. Zagovornikom neodvisnosti, ki so v manjšini, bomo pokazali, da je Španija moderna država," je poudaril po navedbah AFP.

"Želimo, da Katalonija znova postane kulturna prestolnica Španije, kot je bila takrat, ko sem prišel živet sem," je še povedal 81-letni romanopisec.

"To je znamenje, da je ogromno število Kataloncev proti neodvisnosti in državnemu udaru ter za ustavo, pravo in vladavino prava," pa je že pred tem glede udeležbe dejal novinarjem. To je po njegovih besedah preseglo najbolj optimistična pričakovanja.

Protestniki podprli nasilno policijo

Že pred samim protestom so se ljudje zbrali tudi pred sedežem paravojaške enote španske policije Guardia Civil, ki je pred enim tednom z nasilnim ukrepanjem skušala preprečiti glasovanje. V nasilju je bilo ranjenih več kot 800 ljudi. "To je naša policija!" in "Niste sami!" so danes vzklikali podporniki.

Javnomnenjska raziskava, ki jo je objavil konservativni časnik La Razon, sicer kaže, da neodvisnosti najbogatejše španske pokrajine nasprotuje 79,4 odstotka Špancev in 58,9 odstotka Kataloncev, navaja dpa.