»Poleti so bili stalni obiskovalci na igriščih vse do teme,« je dejala Barbara Mihelič, strokovna sodelavka živalskega vrta, ki je odgovorna tudi za otroška igrišča: »Tisti, ki imajo letne vstopnice, pridejo pogledat dve, tri živali, nato se igrajo.« Tudi zato so igrišča v živalskem vrtu igrišča vseh ljubljanskih otrok.

V živalskem vrtu so se urejanja igrišč lotili premišljeno: »Ustvariti smo hoteli nekaj novega. Skušamo narediti igrišča za vse starosti in upamo, da vsak lahko najde igralo zase, tako otroci kot odrasli,« pripoveduje Miheličeva. Na nobenem od igrišč nimajo tipskih igral. Gornje igrišče, tisto z mrežami, se imenuje Začarani gozd, je unikatno, uredilo pa ga je švicarsko podjetje Atelier Fredi Schelb.

»Prišli so sem, si ogledali prostor in igrala naredili prav za nas. Zanimiv se jim je zdel ljubljanski zmaj in so želeli narediti igralo v obliki zmaja. Na koncu smo se skupaj odločili, da bodo rdeča nit mitska bitja – kača z belo kronico, zmaj, klopi v obliki proteusa in stojala s plastificiranimi knjigami s pravljicami o teh bitjih,« je razložila Barbara Mihelič.

Ko so Švicarji izrisali vse idejne zasnove, so prišli in začeli plesti mreže, »to je kar težko, pletejo, kot bi delali makrame. Tudi lesene dele so večinoma dokončali tu,« se spominja Miheličeva. Želeli so tudi igrala, ki spodbujajo sodelovanje, zato pri vodnem igralu kači ne moreš sam odpreti vode in je na koncu natočiti, pri tem ti mora nekdo pomagati. Kača ima še eno funkcijo – otroke uči, naj se ne bojijo plazilcev, saj morajo pritisniti prav na kačji nos. Pajčevina s kokonom je igralo, ki otrokom omogoča, da se rešijo strahu pred pajki, saj so oni sami mali pajkci.

Afriška vas s trampolini

Drugo, spodnje igrišče se imenuje Afriška vas. Obema igriščema je skupno to, da sta iz naravnih materialov, a sta po konceptu precej različni. Afriško vas je naredil Jurgen Bermann, ki ima v nemškem mestu Einsiedel park Kulturinsel. »To je res zelo zanimiv prostor, zabaviščni park v naravi,« je navdušena Barbara Mihelič.

Tudi on je prišel pogledat prostor in ker je blizu ograd afriških živali, je nastala afriška vas, zgrajena iz akacijevega lesa in polipropilenskih vrvi z jeklenicami. Igrala so taka, da na njih načeloma ni omejitve pri starosti otrok. »Prva stopnica je visoka. Tisti otrok, ki ne zmore prve stopnice, tudi ne more na igralo,« Miheličeva opiše zvijačo, s katero od nevarnosti odvrnejo najmlajše. Tudi tu igrala spodbujajo skupinsko igranje, taka je gugalnica, pa tudi igranje otrok in staršev. Za mnoge otroke je prava atrakcija talni trampolin, prvi te vrste pri nas.

Mnogi starši pa se sprašujejo, zakaj je poleg tudi plačljivi trampolin. Miheličeva pove, da je bil to predlog staršev, saj na plačljivih trampolinih lahko otrok skače sam, na talnih pa skačejo skupaj. Čisto posebna atrakcija so tudi mehanični bagri. Videli so ji v švedskem živalskem vrtu, ko so šli po geparde, in bili so navdušeni. »Vsa naša transportna ekipa se je res zabavala in smo si mislili, da bi se gotovo zabavali tudi naši otroci,« pravi Miheličeva. Postavili so jih pod kozolec, kjer sicer objavljajo novice o novih projektih: »Tako starši berejo, kaj bomo zgradili, medtem pa otroci dejansko gradijo.«

V živalskem vrtu pa še niso izčrpali idej za novosti na otroških igriščih. Ko bo končana nova ograda za leve, bodo zgradili nov del Afriške vasi. Zamisel pa je tudi, da bi ob vsaki ogradi naredili majhno igralo, recimo da se z opazovalnice spustite po toboganu, se pri šimpanzih obesite na vrv ali pri flamingih stojite na eni nogi. »Tako bi se otroci z igro naučili tudi česa novega o živalih,« je prepričana Barbara Mihelič.