Kot je na komisiji za nadzor javnih financ pojasnila državna sekretarka na finančnem ministrstvu Saša Jazbec, so spremenjeni okvir proračunov za prihodnji dve leti na finančnem ministrstvu pripravili na podlagi izboljšane gospodarske napovedi. Spomnimo, da je Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) nedavno izboljšal napoved o gospodarski rasti. Jesenska napoved Umarja tako za letos predvideva 4,4-odstotno rast BDP, v prihodnjih dveh letih pa urad napoveduje 4,4- in 3,9-odstotno rast. Prihodnje leto bodo prihodki v državni blagajni znašali 9,68 milijarde evrov, leta 2019 pa 9,7 milijarde evrov. Sicer pa Cerarjeva vlada v proračunih načrtuje tudi presežek – prihodnje leto v višini 50,9 milijona evrov, leto pozneje pa 53,8 milijona evrov.

Kaj bo z NLB? Bo prodana ali ne?

Andreja Širclja, predsednika komisije za nadzor javnih financ, je med drugim zanimalo, ali bo država prodala NLB ali ne. »Če se bo NLB prodala, tega v predlogih proračunov za leti 2018 in 2019 ni,« je na kratko odgovorila Jazbečeva. Hkrati je spomnila, da z evropsko komisijo potekajo pogovori o tem, kako bomo spoštovali dane zaveze in kdaj jih bomo izpolnili. Šircelj je izpostavil tudi precejšnjo rast prihodkov od udeležbe države pri dobičku podjetij v lasti države. Po pojasnilih Jazbečeve so v proračunu sledili letošnji beri, tako da ni razloga, da bi za prihodnje leto načrtovali kaj bistveno drugače. Po njenih besedah je NLB državi letos izplačala za okoli 64 milijonov evrov dividend, Abanka pa okoli za 69 milijonov evrov.

Proračuna na odboru branil Cantarutti

Aleš Cantarutti, državni sekretar na gospodarskem ministrstvu, ki je proračuna za prihodnji dve leti predstavil na odboru za gospodarstvo, pa je med drugim ocenil, da stvari pri črpanju evropskih sredstev na ministrstvu »tečejo tako, kot je treba«. Vendar se nekateri poslanci s tem niso strinjali. Po mnenju opozicijskih poslancev bi namreč morali bruseljska sredstva črpati bolj učinkovito, vsa ministrstva pa bi morala bolj sodelovati. Odbor je sicer pozdravil naložbe ministrstva v razvoj turizma, a so tudi pri tem poslanci opozorili na težave s kadri. Tako je opozicijski poslanec Marko Pogačnik Počivalškovo ministrstvo pozval k iskanju rešitev za prožnejše zaposlovanje. Cantarutti je zagotovil, da se na gospodarskem ministrstvu težav zavedajo, saj minister Zdravko Počivalšek dobro pozna turistično panogo. »To je pomembno področje, za katero je treba poiskati sistemske rešitve. Mislim, da bo ministru Počivalšku do konca mandata na tem področju uspelo še kaj narediti,« je še dejal Cantarutti.