Če ne upoštevamo Rusije, ki si je nastop na svetovnem prvenstvu prihodnje leto »zagotovila« že 2. decembra 2010, ko so jo izbrali za gostiteljico turnirja, je bila prva evropska reprezentanca, ki se ji je uspelo kvalificirati na 21. mundial, Belgija. Rdeči vragi so se skozi skupino H dobesedno sprehodili in le remi na domači tekmi proti Grčiji jih je doslej stal popoln izkupiček. Danes jih tako čaka sproščeno gostovanje pri Bosni in Hercegovini, katere igralci bodo medtem napeti kot strune, saj se z Grčijo, ki nocoj gostuje na Cipru, krčevito borijo za drugo mesto v skupini.

To bi skoraj zagotovo pomenilo tudi uvrstitev v dodatne kvalifikacije, a ne nujno, saj se iz devetih skupin vanje uvrsti osem najboljših drugouvrščenih reprezentanc, trenutno pa BiH na improvizirani lestvici omenjenih ne kaže najbolje. A bo za končni razpored treba počakati do konca, saj je tekem kandidatov za drugo mesto še nekaj, ob tem pa se črtajo tudi točke z zadnjeuvrščenimi v skupinah, pri čemer se v nekaterih še ne ve, kdo bo to mesto zasedel. Kakor koli, najlažje bi za BiH seveda bilo, če bi na obeh preostalih tekmah (še na torkovi v Estoniji) zmagala, po razpletu v »slovenski« skupini F pa se jim je ponudila še druga možnost. Zdaj bi jim namreč po nekaterih izračunih na današnji tekmi z Belgijo zadostoval tudi remi, a le, če Grčija, ki jo v zadnjem krogu čaka lahka naloga proti Gibraltarju, nocoj ne premaga Cipra in bi ji na pomoč priskočila tudi – Slovenija. Da bi se v omenjenem primeru lažje izognila zadnjemu mestu med drugouvrščenimi reprezentancami, bi BiH namreč prišlo prav, da bi Slovenci vsaj remizirali s Škotsko, ki bi jo BiH tako prehitela. Zato so se v bosanskih medijih v naslovih že znašli zapisi, da Zmaji (vzdevek reprezentance BiH) čakajo pomoč Slovenije.

Da je BiH pred težko nalogo, priča tudi izid s prve tekme, na kateri je Belgija pred natanko enim letom zmagala s kar 4:0, ob tem pa ima selektor Mehmed Baždarević obilo težav s poškodbami. Tako bo manjkal eden njegovih glavnih adutov, zvezdnik Juventusa Miralem Pjanić, ki je bil tako kot Jozo Šimunović in Sanjin Prcić primoran odpovedati sodelovanje, na treningu pa se je poškodoval še bočni igralec Avdija Vršajević. Sicer je res, da tudi v gostujoči ekipi ne bo najboljšega strelca in z desetimi goli za Robertom Lewandovskim in Cristianom Ronaldom tretjega najučinkovitejšega kvalifikacij Romeluja Lukakuja, ki z moštvom zaradi poškodbe ni odpotoval v Sarajevo, a ima selektor Roberto Martinez še kopico močnih adutov. In ko omenjamo Sarajevo, dodajmo, da bo na tamkajšnjem stadionu Grbavica, ki so ga komajda uredili v roku, BiH igrala zato, ker ji je Fifa zaradi izgredov po tekmi z Grčijo prepovedala igrati na sicer »standardnem« domovanju v Zenici.

Sicer pa se poleg omenjenih ta konec tedna obeta še kup pomembnih tekem v drugih skupinah. Že danes predvsem v skupini A, v kateri so v igri za prvi dve mesti še štiri reprezentance (Francija, Švedska, Nizozemska, Bolgarija), jutri pa še v skupini E, v kateri najbolje kaže Poljski in Danski, v igri pa je še tudi Črna gora.